MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

El Lleó de Belfast torna a rugir al Liceu

A Going down to Monte Carlo, una de les peces del seu últim disc, Van Morrison canta: "Sartre va dir que l'infern eren els altres, i jo crec que la majoria ho són". És un vers que defineix el seu caràcter esquerp, una manera de ser que molts dels seus incondicionals temen i han patit en algunes de les seves visites a Barcelona. L'absència de bisos, el fet de no dedicar paraules al públic entre cançó i cançó i la seva manera de volatilitzar-se com per art de màgia al final de les actuacions -diuen que per anar a dormir a casa seva- són alguns dels peatges que l'autor d'obres mestres com Astral weeks (1968) i Moondance (1970) fa pagar als seus seguidors, que saben que aquest és el preu d'una carrera colossal, insubornable. A més, aquesta vegada hauran de rascar-se la butxaca de valent, però molts ho faran perquè es rumoreja que, d'ara endavant, el Lleó de Belfast podria espaiar més les seves actuacions i fins i tot renunciar a les gires, i perquè es diu que aquest és un dels millors tours que se li recorden (en els últims concerts han caigut clàssics com Gloria, Brown eyed girl, Moondance i Baby please don't go ).

NASCUT PER CANTAR

Malgrat els rumors, el títol de l'últim disc del cantant i multinstrumentista nord-irlandès és prou explícit: Born to sing: No plan B (2012), ("Nascut per cantar: sense pla B"), una nova mostra del seu compromís amb la seva pròpia obra. Morrison s'ha mantingut sempre ferm als seus ideals musicals i, a partir del blues, el jazz, el soul, el rhythm and blues i el folk celta ha bastit una trajectòria impecable tocada per una aura d'espiritualitat. El cantautor Juli Bustamante va captar a la perfecció l'essència de la seva música i les seves característiques repeticions de paraules en espiral a la cançó homenatge Hablando de Van Morrison (" Van Morrison, Van Morrison, Van Morrison / me recuerdas la felicidad, la felicidad, la felicidad ").

Morrison tornarà a trepitjar dissabte l'escenari del Gran Teatre del Liceu -ja ho havia fet l'any 2005- dins del Festival del Mil·lenni. Vindrà, a més, amb la seva filla Shana, que primer actuarà com a telonera i després ajudarà el seu pare amb les segones veus.


VAN MORRISON
15È BANC SABADELL FESTIVAL DEL MIL·LENNI
GRAN TEATRE DEL LICEU (BARCELONA)
Dissabte 21 de desembre. 20 h. 15-190 €