PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

L'home que ho soluciona tot

Liev Schreiber és 'Ray Donovan' a la nova sèrie de Showtime, ara a Canal+

"Jo et trauré d'aquest merder", afirma contundent però sobri Ray Donovan quan algun dels seus clients li truca desesperat. Donovan treballa per a una agència de representants de tot tipus de celebritats a Los Angeles. Ell sap què cal fer quan l'atleta que acaba de firmar un contracte milionari es desperta amb la noia que havia conegut la nit abans morta de sobredosi al llit. O quan l'actor d'èxit del moment rep un vídeo en què se'l veu practicant una fel·lació a una transsexual. Donovan és com aquell The Wolf amb el rostre de Harvey Keitel a qui acudien els dos protagonistes de Pulp fiction quan es trobaven de sobte amb un cadàver al cotxe. Ho soluciona tot, tot i (quasi) tot. Ray Donovan dóna nom a la nova sèrie de Showtime creada per Ann Biderman, una guionista especialitzada en thrillers i sèries policíaques com Southland . Aquesta nova ficció va crear tanta expectativa als Estats Units, que el primer episodi va trencar rècords d'audiència a Showtime, la productora de Homeland i Dexter .

Donovan té un aire de detectiu de literatura negra però que du una vida de triomfador. La seva cara impassible, la seguretat i la fredor en actuar i cert codi ètic propi l'emparenten amb els protagonistes de qualsevol novel·la hard boiled . Però Donovan també exerceix de pare de família exemplar que lluita perquè els seus fills puguin assistir a les mateixes universitats d'elit on van els fills dels seus clients. A través de les peripècies del protagonista, la sèrie ens condueix per la rebotiga de Hollywood: adulteris, drogues, assetjadors, dobles morals sexuals, pseudoespiritualitats... entre els més rics i famosos.

FAMÍLIA D'ORIGEN IRLANDÈS

Mentre Ray Donovan es dedica a solucionar els problemes dels altres, no aconsegueix resoldre els propis. El principal merder del Ray és diu Mickey Donovan: el seu pare. Patriarca d'una família d'origen irlandès que vivia en un humil barri de Boston, el Mickey acaba de sortir de la presó després de passar-hi vint anys. El seu retorn posa en evidència el pes del passat sobre tota la família Donovan. El Ray sembla el que més se n'ha sortit, però anirem descobrint que no és així. El seu germà Terry (Eddie Marsan, un dels millors secundaris del cinema i la televisió actuals) afronta la vida amb Parkinson mentre dirigeix un gimnàs. Al pit encara hi porta tatuat el nom d'una noia ja morta. El tercer germà, el Bunchy, ofega en alcohol el trauma d'haver patit els abusos d'un capellà quan era petit. L'ombra d'una germana que es va suïcidar plana entre tots ells. Malgrat l'orgull irlandès, els Donovan no són un exemple de família feliç.

L'aparició de Mickey Donovan anima la sèrie i esdevé el complement perfecte del personatge del Ray. Davant la fredor cool , el tot-sota-control del protagonista principal, el Mickey, encarnat per un esplèndid Jon Voight, representa la diversió, saltar-se les regles, el perill però també l'emoció. El pare del Ray mira vídeos de noies practicant el twerking a les biblioteques públiques, se'n va a ballar a una discoteca gai o s'emporta la família a passar un dia de festa a Palm Springs. La fricció destructiva entre pare i fill va guanyant pes dramàtic a mesura que la sèrie avança. ¿Serà capaç Ray Donovan de solucionar també aquest problema?n