FUGIDES
LAIA BELTRAN

L’empremta dels ibers i els romans al Maresme

El Festival Laietania celebra la seva quarta edició

Per posar-nos en mode Festival Laietania hem de retrocedir vint-i-un segles en el túnel del temps. Només així coincidirem amb els laietans, el poble iber que dominava el Maresme abans de l’arribada dels romans. Precisament, aquestes arrels iberoromanes són el patrimoni històric i cultural que alimenta el Festival Laietania, que aquest any celebra la quarta edició. Fins al 15 de juny, diverses ciutats del Maresme ofereixen un ampli ventall d’activitats (exposicions, tallers familiars, visites guiades...) per submergir-se en l’herència deixada pels habitants de l’antiga Laietània.

De fet, podeu començar aquest viatge en el temps aquesta mateixa tarda, amb un maridatge de textos clàssics i vins autòctons que se celebrarà a les vinyes de la vall de Rials d’Alella (19 h, 18 €, informació: 691 170 860). O bé, demà dissabte, amb un esmorzar-tertúlia al cafè Dau al 7 de Canet de Mar, que tractarà sobre el sexe i la prostitució a l’antiga Roma, a càrrec de l’antropòloga Paula Lloret (10 h, 7 €, informació: 691 170 860). Si us cau més a mà Mataró, el Festival Laietania hi té programades per dissabte dues activitats gratuïtes: a les 12 h, una visita guiada per la vil·la romana de Torre Llauder, i a les 18 h, a la plaça de l’Ajuntament, començarà Salve Iluro, una ruta per descobrir els vestigis de l’antiga ciutat romana de Mataró a través dels cinc sentits.

Les passejades pel Maresme no s’acaben aquí. Si diumenge sou a Argentona, podeu participar en l’activitat Camins de Roma: passejant per la via de Parpers us explicaran com es construïen les vies de comunicació romanes i la genialitat dels seus enginyers (a les 11 h, cal inscripció prèvia al 691 170 869). Si preferiu Cabrera de Mar, a les 10.30 h començarà una visita guiada i gratuïta al jaciment arqueològic de Can Modolell, on conviuen restes iberes i romanes. Però no esgoteu les forces en aquests tres dies: al Festival Laietania encara li queden dos caps de setmana més!

IV Festival Laietania Fins al 15 de juny. Alella, Argentona, Badalona, Cabrera de Mar, Canet de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Premià de Mar i Vilassar de Dalt.

www.costadebarcelonamaresme.cat