Cinema
Cultura 24/05/2013

L'anti 'Guia Michelin' anglesa

Michael Winterbottom filma a 'The trip' l'estrany viatge gastronòmic de dos comediants

Joan Pons
3 min

T he trip arriba a les nostres pantalles més de dos anys tard i després que el seu director, Michael Winterbottom, ja hagi acabat tres pel·lícules més, Trishna , Everyday i la molt recent The look of love . Tot i així, pot haver-hi dubtes raonables que expliquin aquest retard: The trip és una pel·lícula molt difícil de fer encaixar a la cartellera, per culpa de la seva identitat híbrida. És tantes coses a la vegada que costa de definir. Els elements que conformen The trip són tants, tan variats i estan tan ben barrejats els uns amb els altres, que la pel·lícula se'ns esmuny cada vegada que la volem descriure en un sol traç.

D'entrada, The trip , com a format, és meitat programa de televisió, meitat pel·lícula. Tot i estrenar-se el setembre del 2010 al Festival de Toronto com un film de gairebé dues hores, dos mesos després es va poder veure a la Gran Bretanya com una sèrie de sis episodis de mitja hora a la BBC 2. I ja en la seva vida televisiva es feia difícil dir què era exactament The trip : ¿Era un docuxou sobre el projecte que el diari The Observer havia encarregat al còmic Steve Coogan perquè escrivís les ressenyes de sis restaurants del nord d'Anglaterra? ¿Era un programa de viatges amb excusa gastronòmica com el que protagonitzen Imanol Arias i Juan Echanove a Un país para comérselo de TVE? ¿Era una road movie no gastronòmica, sinó literària, tenint en compte les continues referències que es fan a poetes romàntics com Coleridge i Wordsworth a propòsit del paisatge? ¿O, en realitat, era tot plegat una sitcom verité basada en la capacitat d'improvisació humorística del mateix Coogan i el seu company de viatge, el també còmic Rob Brydon?

Al final, el to dominant de The trip és tan clarament humorístic que no ens podem equivocar si tractem aquesta sèrie i pel·lícula com si fos una comèdia. I és que ni Steve Coogan ni Rob Brydon, per poc que es despistin, poden evitar fer el ruc a cada punt i moment. En una espiral de rivalitat còmplice, Coogan i Brydon es piquen entre ells per veure qui imita millor Michael Caine, Anthony Hopkins, Sean Connery, Woody Allen o Richard Gere. Però, com que a The trip cap d'aquests dos mestres de la imitació i la paròdia no interpreten cap personatge de ficció, sinó que fan d'ells mateixos, llavors la millor caricatura que dibuixen Coogan i Brydon en aquest film és la de... Coogan i Brydon.

DOS CÒMICS QUE S'ENRIUEN D'ELLS MATEIXOS

Com ja passava a Tristram Shandy: a cock and a bull story , el film del 2005 en què Michael Winterbottom va descobrir el gran magnetisme que existia entre aquests dos còmics amics i un claríssim precedent d'aquesta pel·lícula, Steve Coogan s'enriu de la dimensió pública de la seva celebritat: actua com un mal amic, un caragirat i un faldiller autodeïficat que creu que la fama el fa millor que la resta dels humans. El còmic gal·lès Rob Brydon, per la seva banda, és un famós conscient de jugar a la Segona Divisió de la popularitat que es deixa eclipsar i humiliar pel seu amic, potser perquè sap que, en el fons, sempre comptarà amb ell. De fet, és ben bé així: a través de la seva productora Baby Cow, Steve Coogan sempre ha incorporat Rob Brydon com a actor en els seus projectes televisius, com The cruise of gods , Gavin & Stacey i The Keith Barret show . El cas és que, en pantalla i cadascun en el seu paper, Coogan i Brydon són una parella còmica d'alta volada. Al making of dels extres de l'edició en DVD de la sèrie The trip se'ls pot veure treballant cada escena sense guió i deixant-se caure pel tobogan de la improvisació un cop darrere l'altre. I aquest mètode, si no és amb dos monstres de l'humor sense pautes com ells, no surt bé.

The trip és, doncs, un d'aquells míssils humorístics que de tant en tant es llancen des de la Gran Bretanya. Comèdies com aquesta, com Four lions de Chris Morris, com In the loop d'Armando Iannucci i com Turistes de Ben Wheatley són tan atípiques i tan lliures comparades amb les que ens arriben dels EUA que ens fan replantejar de què parlem quan parlem de nova comèdia. Per al novembre d'enguany, Winterbottom, Coogan i Brydon ja estan preparant la segona part de The trip , aquesta vegada de viatge per Itàlia.

stats