ART URBÀ
LAIA BELTRAN

L’Ús Barcelona pren el carrer al Poblenou

L’Ús Barcelona pren el carrer al Poblenou / ÚS BARCELONA Zoom

No fa tants anys el coneixien com el barri dels tomàquets, perquè entre fàbrica i fàbrica hi havia molts horts tenyits de vermell. Per l’acumulació d’indústria tèxtil també li deien el Manchester català, emulant així la trepidant locomotora britànica. Les històries vesteixen els barris i el Poblenou -en progressiva (re)construcció- en té un cabàs per explicar. Potser la veu més qualificada per recordar el pas del temps és la dels mateixos veïns, els que han viscut en primera persona els moments d’apogeu i de decadència.

A l’hora de plantejar la segona edició de l’Ús Barcelona, els organitzadors van voler escoltar-los. “Un festival d’art i espai públic no té sentit si no és té en compte la gent que hi viu -explica Marc Garcia, director del festival i també de Rebobinart, l’associació d’art urbà que l’impulsa-. La filosofia del festival es donar ús a espais en desús. I això vam fer als Encants Vells, en la primera edició. Però ara volíem anar un pas més enllà: canviar d’ubicació i que el públic hi participi activament”.

L’emplaçament de la segona edició de l’Ús Barcelona -que se celebra aquest cap de setmana- es trasllada al Poblenou, exactament al carrer Pere IV, en el tram que va entre els carrers Fluvià i Selva de Mar. “Ens hem reunit amb els veïns i s’hi han implicat moltíssim. Ells són els que ens han explicat que abans aquesta zona era coneguda com el barri dels tomàquets o el Manchester català. O que aquí hi havia les cotxeres dels antics tramvies de Barcelona. Totes aquestes històries les hem traslladat als artistes perquè hi puguin treballar”, continua Marc Garcia, convençut que només amb la participació activa dels veïns, un festival així pot tenir èxit. “Nosaltres estem de pas, ells hi seguiran vivint. No es tracta només de decorar durant dos dies aquell carrer, sinó de crear una activitat perquè aquell entorn canviï. Que aquest tram del carrer Pere IV entri a la ruta d’art urbà de Barcelona, per exemple. Nosaltres només som el primer pas, els veïns hauran d’agafar el relleu”, insisteix.

La llista d’artistes urbans que participen en l’Ús Barcelona és extensa, diversa i, a més, dóna visibilitat a artistes locals que tenen molta projecció internacional. El cas més paradigmàtic és el de la jove Andrea Michaelsson, més coneguda com a Btoy, que pintarà un gran mural en una façana que pot acabar-se convertint en un punt de pelegrinatge. Les voreres i els aparcaments d’un tram del carrer Pere IV també deixaran de ser grisos gràcies a l’art geomètric i colorista de SPOGO (Carlos Garci) i Once (Pol Puigvert), que treballaran a quatre mans. Mentrestant, Natalia Morales dirigirà una gran pintada col·lectiva i uns quants artistes seleccionats per l’aplicació Murs Lliures -entre els quals el mític Xupet Negre- repintaran la carrosseria d’uns quants cotxes (en desús, puntualitzen).

Això només és un petit tast de totes les activitats que el festival Ús Barcelona ha preparat especialment per a demà (diumenge és més aviat un afegit, una jornada per anar-ho a veure i reflexionar sobre la intensa activitat del dia anterior). El programa també inclou diverses performances, com la de Drum Circle, que improvisarà una orquestra de 30 tambors entre els assistents, o la dels irreverents Hungry Castle (foto), que posaran el punt final a la jornada de demà. Abans, però, hi haurà tallers infantils, arquitectura efímera (com la de vent que proposen els Iglú reciclant les veles de globus aerostàtics i creant espais màgics), conferències i taules rodones (a la parròquia del Sagrat Cor, l’església del barri), a més d’un mercat d’art supervisat per la galeria Miscelanea. En un festival que parla d’espai urbà no hi podien faltar els food-trucks. Perquè com recorda Marc Garcia: “Hem de recuperar el carrer, no com un lloc de trànsit, sinó de lleure”. |

Ús Barcelona. Festival d’Art i Espai Públic Carrer Pere IV (entre Fluvià i Selva de Mar). Barcelona Dissabte 9 i diumenge 10. Gratuït. Més informació: www.usbarcelona.com