MÚSICA
Cultura 18/07/2014

José González, al festival sostenible per excel·lència

El suec encapçala el cartell del Bona Nit Barcelona, al costat de Jorge Drexler, Erlend Oye o Pompeya

Borja Duñó Aixerch
3 min
José González, al festival sostenible per excel·lència

José González, el suec de pares argentins que a pesar de les seves arrels en el hardcore va tornar a posar de moda l’estil pausat de Nick Drake, encapçala el cartell de la segona edició del Bona Nit Barcelona. Es tracta del festival ecofriendly per excel·lència, recentment guardonat com a més sostenible d’Espanya per l’associació internacional A Greener Festival i que també comptarà amb Jorge Drexler, Erlend Oye dels Kings of Convenience, els russos Pompeya i els catalans Raydibaum. Si no us agraden les aglomeracions i els horaris intempestius propis dels grans festivals, on mataríeu per menjar productes sans i ecològics (vegetarians o no), aquest és el vostre festival.

González, que ha sigut vegà durant 20 anys, ha deixat de ser-ho de forma estricta. “Ara si em conviden a carn no dic que no, però no en compro i em continua interessant molt el tema. No diria que sóc vegà, però quasi”, confessa. I es mostra preocupat per les emissions de gas metà de la indústria ramadera, però es declara un ecologista poc actiu. “Sóc conscient que els meus viatges d’avió em converteixen en un dels pitjors contaminadors que hi ha”, reconeix. En les seves nombroses gires, el de Göteborg ha conegut festivals de tota mena, grans i petits, i assegura reconèixer els més adaptats al medi ambient. “Tinc amics que munten alternatives als grans festivals que no tracten només de vendre un tipus determinat de cervesa a cada escenari”, diu.

L’última vegada que el vam poder veure a Barcelona en solitari -després ha tornat amb el seu grup Junip- va ser l’any 2011 en un memorable concert amb la Göteborg String Theory Orchestra, una formació de vint joves músics procedents de Göteborg i Berlín que va sorprendre amb uns arranjaments espectaculars. El que podia haver-se convertit en un mer coixí simfònic, va resultar un apassionant exercici ple de risc i va fer posar dret el públic del Palau de la Música, amb una elevada quota d’escandinaus. “Bé, no vaig tocar tan sol... [riu]. És veritat que va ser el millor concert de la gira, però és un projecte que durava tres setmanes i seria difícil repetir-lo”, explica. “Pel que fa als arranjaments, sí, la idea era fer una cosa més experimental, i van ser cosa del músic alemany Nackt, que també és qui dirigia l’orquestra; jo no hi vaig participar, tenia les mans lliures”, diu.

No tindrem la sort de veure’l en aquest format, però sí amb un parell de músics de suport, que aporten “una mica de percussió i una mica més de veu: serà una mica a l’estil de la gira d’ In our nature ”. Pel que fa al repertori, explica: “Tocaré cançons meves i una o dues de Junip”, de manera que queden descartades les que ha fet recentment per a la banda sonora del film de Ben Stiller La vida secreta de Warren Mitty. “La major part de la música la va fer Theodore Shapiro, que em va utilitzar com a instrument. Sí que em vaig implicar en algunes melodies i arranjaments i vaig escriure algunes peces instrumentals o amb veu sense lletra, però no sento que aquesta música formi part del meu repertori”, es disculpa.

El seu pausat ritme de gravacions combina els treballs de José González - Veneer (2003), In our nature (2007)- i de Junip - Fields (2010), Junip (2013)-. Ara toca disc de José González? “Sí, ja el tinc escrit sencer i l’estic gravant, i com que ara faig molt pocs concerts com a solista, serà bonic tenir aquests moments per tocar una o dues cançons noves, primer a Barcelona i després a Nova York”. El nou treball seguirà la mateixa línia d’ In our nature, “però buscant inspiració de les gravacions de Junip, i també sento que treballar amb Theodore Shapiro m’ha fet créixer musicalment. En començar tenia moltes idees, però les que he decidit utilitzar per a aquest disc són similars als altres discos, tots tenen la guitarra clàssica i si hi afegeixo alguna cosa és només percussió”, comenta González, a qui la cultura argentina dels seus pares li ha entrat sobretot per la música. “He sentit molt folklore argentí, sobretot Mercedes Sosa, i també m’ha influït Silvio Rodríguez, tot i que és cubà; juntament amb Simon and Garfunkel i Nick Drake, han sigut les meves inspiracions més pròximes”, conclou

Bona Nit Barcelona Poble Espanyol. Dissabte 19. 19.30 h. 45 €. José González, Jorge Drexler, Erlend Oye, Pompeya i Raydibaum. Consulteu www.bonanitbarcelona.es pels concerts i activitats diürnes

stats