MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Jolie Holland: “No conec tant Tom Waits per fer barbacoes a casa seva”

La cantautora de Texas porta a Barcelona el seu sisè treball en solitari, ‘Wine dark sea’ (2014), on afegeix al seu folk d’arrel el contrapunt experimental de l’escena de Nova York

Jolie Holland  “No conec tant Tom Waits
  per fer barbacoes a casa seva” Zoom

Wine dark sea (2014) ha rebut crítiques entusiastes i la crítica és unànime a l’hora de considerar que és el millor disc que has fet fins ara. Hi estàs d’acord?

Sempre sento que el meu últim àlbum és el millor, però suposo que sí. El que és segur és que va ser increïblement divertit fer-lo i ha sigut genial viatjar amb aquest grup. Penso que les nostres interpretacions d’aquest material són fins i tot més interessants que la gravació. Ha sigut un procés meravellós.

¿Ha sigut molt diferent del que segueixes habitualment?

Va ser tot més gran. Sempre he gravat en directe, a l’estudi, amb el màxim nombre de músics possible, però aquesta ha sigut la vegada en què hi ha hagut més gent. Hi havia dues bateries i quatre guitarres elèctriques. El vam fer en menys d’una setmana a Nova York.

¿Com va sorgir la idea de donar al disc un so més brut i fosc i de comptar amb músics de l’escena experimental de Nova York com Doug Wieselman?

Bé, en realitat només són unes cançons en concret, simplement sentia que necessitaven ser expressades d’aquesta manera.

¿És un so que et planteges seguir explorant en el futur?

No ho sé, el que és segur és que seguiré treballant amb el mateix grup i és probable que segueixi en aquesta direcció.

Amb qui tocaràs a Barcelona?

És el mateix grup del disc, però en comptes de dues bateries porto només el Justin Veloso, que sempre ha sigut el bateria principal. I com que no podem portar els vents, en comptes d’un septet som un quartet: jo, Geoffrey Muller al baix, Justin Veloso a la bateria i Adam Brisbin a la guitarra i veu.

¿Dels quatre guitarristes del disc, l’Adam és el que toca amb distorsió?

Tots n’utilitzaven, però ell és el guitarrista més prominent al disc i porta el mateix amplificador amb què va gravar. ¿Saps que la primera guitarra distorsionada de la música popular va ser la de Link Wray? La primera cançó que va fer [ Rumble, 1958] era instrumental i no es podia emetre perquè es va declarar obscena, malgrat que no tenia lletra! [riu] Sonava així perquè l’altaveu estava fet malbé. Un amic li va donar a l’Adam aquest amplificador perquè estava destrossat, però ell ha sabut com utilitzar-lo.

Al disc també hi participen Chanticleer Trü, un artista sorprenent, i Indigo Street, que no t’acompanya a la gira.

Sí, Chanticleer Trü és genial. És un cantant meravellós. Indigo Street no toca amb nosaltres ara mateix. És una guitarrista molt respectada a Nova York. Has de sentir el seu grup, Shy Hunters!

¿Qui és l’Erzulie Danto que cites a la lletra d’ Out on the wine dark sea? ¿És una deessa vudú? ¿Una madonna negra?

És una deessa del vudú haitià, una mica com Afrodita, però més complicada, és un personatge molt interessant, és molt bonica i inspiradora, però també té una part fosca. S’acostuma a representar ballant amb un ganivet, és una figura molt intensa. Té a veure amb Kali. Això és interessant: els llavis i la llengua dels Rolling Stones són de Kali, que té atributs demoníacs, es representa amb un collaret de calaveres humanes, sovint porta un ganivet, fa molta por...

¿Coneixes aquestes històries perquè has viscut a Louisiana?

Suposo que sí, però també perquè m’encanta Maya Deren, una cineasta experimental molt important que va escriure un llibre sobre les divinitats haitianes [ Divine horsemen: the living gods of Haiti (1953)].

Tom Waits, amb qui comparteixes segell (Anti-), et va apadrinar als inicis de la teva carrera. ¿Quina importància té per a tu la seva figura?

Sempre ha sigut molt important. És tan valent, tan sorprenent... Tot i que no estic tan ficada en la seva música com quan era adolescent, encara sento el seu misteri i poder en tots els seus treballs, especialment en els últims, perquè no acostumo a escoltar els primers.

El coneixes personalment?

No tant per anar a fer barbacoes a casa seva [riu].

 

Guitar BCN: Jolie Holland. BARTS Club (Barcelona) 21 h. 22 €. Més informació: www.theproject.es

‘Wine dark sea’ està publicat per Anti- / [PIAS] Iberia & Latin America