CARA A CARA

Joan Todó entrevista Marta Rojals

Més enllà de si existeix o no una literatura ebrenca, aprofitem que Marta Rojals va néixer a la Palma d'Ebre i Joan Todó a la Sénia per proposar-los un cara a cara

Joan Todó Marta Rojals Entrevista Zoom

J.T. |Quantes vegades t'han preguntat si el Primavera, estiu, etcètera és autobiogràfic?
M.R. | Ui, moltes. Però trobo que és millor que t'ho demanin que no que ho donin directament per descomptat. Mentre no m'ho preguntin a casa, per això, estic tranquil·la.

¿Ets més de l'Espriu narrador o de l'Espriu poeta?
No he llegit mai Espriu (#unfollow), però tinc pensat iniciar-m'hi aquest any. Per això fan els "dies mundials de" i els "anys commemoratius de", oi? Perquè els pecadors hi pensem, sentim vergonya de les nostres faltes i ens en puguem redimir.

Com deus saber, el cas d'Amy Martin és l'últim exemple de performance involuntària qüestionant la noció d'autoria i subvertint el discurs logocèntric occidental. Tenint en compte això, ¿compres diaris?
Empíricament, poc. Amy Martin em picaria el crostó.

On eres el 23-F?
Com tothom: camí d'Andorra. És broooma. Però t'he d'agrair la pregunta, em pensava que no me la farien mai.

Què has après sobre el sentit de la vida tot fent la declaració de l'IVA?
Moltes coses, moltes. Principalment, que per a l'Agència Tributària el teu temps no té cap valor i, per extensió, la teua vida tampoc. Em sembla que hi ha una pel·li inspirada en un autònom que volia fer una presentació telemàtica i li donava error. Un dia de fúria, crec que es deia. La recomano.

Existeix la literatura ebrenca?
Suposo que en la mateixa mesura que existeix la literatura llobregatenca, segrenca o terenca. Potser és un eufemisme per no dir-ne "Ah, la literatura de per allà baix", que és massa llarg.

Per què escrius en català?
A tu també te l'han feta, aquesta, oi? El preguntaire que te la fa ja sap que això de parlar en català ho fem per fotre, però... per què hem de voler escriure en català? No li quadra, considera que ens estem fotent a nosaltres mateixos, havent-hi com hi ha idiomes seriosos que los entiende todo el mundo . Mira, mentre et responia m'he convençut: hem de passar-nos a l'anglès.

Escrius columnes a Vilaweb. ¿Et veus el dia de demà fent tertúlia amb Josep Cuní?
Si de cas el convidaria a fer tertúlia a casa, amb pastes i te. Per anar a 8TV tinc molt mala combinació.

Vas créixer ben a prop de Flix. ¿Ha tingut alguna influència, en la teva escriptura?
Si m'hagués entrenat, crec que hauria pogut detectar el percentatge de clor dels fulls que escric.