OBLADI-OBLADA

Joan Saló: Obsessió > Precisió

Del 83. Nascut a Igualada. Actualment treballa i viu entre Barcelona i Berlín. És tranquil, metòdic i reflexiu. Si no pogués pintar, es dedicaria a la filosofia. Si s’hagués de quedar amb un moment del passat, es quedaria amb l’anterior a l'aparició de l'espècie humana.

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

Línies infinites, bolis de colors, patrons lineals. Abstracció i geometria. (Im)Precisió en estat pur = quan mires les seves obres, no semblen fetes a mà. Sorprenentment, però, diu que la imprecisió hi juga un paper important. I que un dels factors de la seva feina és la improvisació. Que les repeticions són espontànies. Que amb les seves pintures no vol dir res. Perquè per ell, aquest és el valor de l’art: no tenir cap funció. A part de fer la vida millor.

ETIQUETES

¿Sabies que volies ser el que ets? No, perquè no m'ho havia plantejat en el passat. ¿Com ets com a persona? Bastant tranquil. ¿I com a artista? Metòdic. ¿Quin és el teu segell? No m'agrada etiquetar-me o encaixar-me a mi mateix. Però he de dir que ara mateix la gent reconeix la meva feina pels quadres de línies. ¿Què vols dir amb les teves pintures? Voler dir, no vull dir res en concret. No crec que la pintura tingui una funció narrativa. ¿Quina és la seva funció? Cap. I aquest és el seu valor. ¿Què ha canviat des que va començar? Crec que ara sóc més capaç d'estructurar la meva feina. ¿En què ets més bo? Esperant. ¿La clau en tot és tenir paciència? No. ¿Has hagut d’esperar molt? No.

OBSESSIÓ > PRECISIÓ

Les teves línies són hipercalculades i treballades. ¿No deixes mai lloc a la improvisació? Sí, en la meva feina hi ha una part d'improvisació. Parteixo sempre d'unes premisses clarament definides i faig variacions d'aquestes. I un dels factors és la improvisació. ¿T’obsessiona la precisió? M'interessa més l’obsessió que la precisió. La imprecisió juga un paper més important en la meva obra del que pot semblar aparentment. Les teves pintures estan carregades de matisos. A la vida tampoc mai és res blanc o negre? Certament sóc bastant relativista. ¿Què més tenen de tu les teves pintures? En certa manera intento ser organitzat en el meu dia a dia.

PASSAT = PRESENT

¿Com acostumes a treballar? Treballo de forma lenta i continuada. Fent sessions no excessivament llargues. ¿Quines influències has tingut? Molts artistes de la història del art i també d'altres àmbits. ¿En concret? Certs corrents de l’art contemporani dels 60 i 70. ¿En quin moment està la disciplina pictòrica? De manera general, està sent constantment qüestionada. Però crec que això és sens dubte interessant. ¿Com veus el futur de l’art? Igual que el passat i el present. L'essència de l'art en si no crec que hagi canviat gaire més enllà de la formalitat. ¿L’art et fa la vida més fàcil? No es tracta de fàcil o difícil. Fa la vida millor. ¿A tothom? Exacte, fins i tot a aquella gent que no té coneixement ni de la seva existència.

SOLITUD > BUROCRÀCIA

¿Què t’inspira? No crec en la inspiració com a tal, però sí que penso que la naturalesa és un bon referent. ¿Et veus sempre pintant? M'ho puc imaginar, sí. ¿Si no pintessis, què t’agradaria fer? Filosofia. ¿Dónes moltes votes a les coses? Bastant, sóc poc impulsiu. ¿Què és el que més t’agrada de la teva feina? Estar sol, pintant. ¿I el que menys? La burocràcia. ¿Amb quin moment del passat et quedes? Possiblement l’anterior a l'aparició de l'espècie humana. ¿T’has equivocat molt a la vida? Sí. ¿T’has emportat moltes decepcions? Sí. ¿I t’has enamorat moltes vegades? Sí. ¿Però creus en l’amor per sempre? Sí.