MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Joan Chamorro «Barcelona s’està convertint en la capital mundial del ‘lindy hop’»

No és habitual veure una desena de les millors grans formacions jazzístiques del país en un sol festival. Joan Chamorro i la Sant Andreu Jazz Band les han reunit en la primera edició del Jazzing

La Sant Andreu Jazz Band ja és molt més que una big band infantil. Ara fins i tot organitza el Jazzing, un festival de certa envergadura.

Des que va néixer, ara fa vuit anys, la Sant Andreu Jazz Band ha anat creixent, però a part jo he anat desenvolupant projectes com el que tinc amb l’Andrea Motis, que ja és molt potent a escala mundial, o amb l’Eva Fernández, la Magalí Datzira, la Rita Payés… Se’m va ocórrer que teníem prou ressò per generar un festival que donés visibilitat al jazz, amb concerts al carrer i amb gent més jove.

És molt difícil veure tantes big bands en un sol festival, i al Jazzing hi ha una desena de grans formacions del país.

Sí, la Sant Andreu Jazz Band toca perquè és l’amfitriona. El que passa és que jo, com a baritonista, he tocat amb tothom en format big band. Volia una cosa moderna i vaig pensar en la David Mengual Free Spirits Big Band, que ara fa un espectacle amb dansa, o The New Catalan Ensemble, en què mesclem instruments de la cobla amb el jazz i musiquem poesia catalana amb la veu de l’Andrea Motis.

Altres formacions grans són Vicens Martin Dream Big Band & Gemma Abrié i DO New Ensemble The Next Generation de Víctor Correa...

Sí, les big bands actualment tenen poques possibilitats de sortir, perquè són molt cares. Segurament s’hi han avingut perquè em coneixen.

N’hi ha unes quantes més…

Sí, dissabte fem una matinal a la plaça Masadas amb tres formacions molt diferents. La Jazz Orquestra del Raval, del Sergi Vergés; la Jamboree Big Latin Band, en què jo també toco, però em semblava que estava bé que hi hagués salsa i que la gent pogués moure el cul, i, finalment, acabem amb La Locomotora Negra. Volem que la gent pugui gaudir de diferents estils de big band.

Com financeu el festival?

Hi ha ajudes del districte i d’un anònim del barri, enamorat del jazz, que ens ha fet una aportació molt gran. No tenim cap interès a guanyar diners, però intentem haver de posar-n’hi el mínim possible, tant la Sant Andreu Jazz Band, que és una associació sense ànim de lucre i que té ingressos dels concerts, com un servidor, que ho fa perquè sent que ho ha de fer.

L’Eva Fernández, de la Sant Andreu Jazz Band, té dues actuacions, una amb el teu grup i l’altra amb l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics.

L’Eva és una noia que canta molt bé amb qui he fet un disc ( Joan Chamorro presenta Eva Fernández, 2013), i, com que ella té molt de swing i nosaltres treballem molt per a ballarins, vaig voler donar-li suport donant-li aquesta matinal. A més, ella ja ha fet coses amb el David Pastor, que dirigeix l’OJO del Taller de Músics.

A més, aquest dia hi haurà una ballada de lindy hop. Està de moda?

Sí, al festival hi ha molts tipus de jazz. Volem donar una mostra de jazz contemporani català, però també d’un tipus de música no tan intel·lectual, més visceral, per alegrar-se i per ballar. L’origen és el ball. Count Basie i Duke Ellington anaven per tots els Estats Units fent música de ball i a mi m’encanta tocar aquest repertori. A més, Barcelona s’està convertint en la capital mundial del lindy hop. Si no ho és ja, gairebé. Hi ha moltes escoles, festes, màsters de gent que ve de fora… És una cosa que fem des del principi amb la Sant Andreu Jazz Band a la plaça de la Virreina, a la plaça Reial…

La traca final és la Sant Andreu Jazz Band amb amics. Qui seran?

L’Scott Robinson, i en algun tema potser també hi haurà el Ricard Gili, el Josep Maria Farràs i els músics amb qui acostumo a treballar: l’Ignasi Terraza, l’Esteve Pi i el Josep Traver. Aniran passant coses i cada nen tindrà el seu protagonisme.

A la primera edició del festival ja doneu el premi Jazzer 2014.

Sí, hi haurà dos premis. Seran per al Ricard Gili, pel seu suport a la Sant Andreu Jazz Band, i per a l’Scott Robinson, perquè és un músic que ens ha influenciat moltíssim, per la seva visió de la música, del més antic al més modern (amb Maria Schneider, Joe Lovano, Toshiko Akiyoshi), i per aquesta capacitat que té de tocar molts instruments i de jugar amb la música, cosa que m’agrada a mi particularment i a molts dels meus alumnes, que toquen diversos instruments. 

Festival Jazzing Diversos espais de Sant Andreu (Barcelona). Fins al 28 de setembre. Concerts gratuïts i a 10,50 € (abonament: 34 €). www.jazzingfestival.com