CARA A CARA

Jan Martí entrevista Ben Brooks

‘Lolito’ és el sisè llibre de Ben Brooks, que amb 22 anys s’ha convertit en una de les veus més originals de les lletres britàniques. Jan Martí, membre del grup de pop electrònic Mendetz, és el seu editor a Blackie Books

J.M. |Digues què penses de: les abraçades / Instagram / el sexe amb amor / Justin Bieber / jo quan tots dos estem borratxos / gossos.

B.B. |Abraçades: una bona manera de fer nous amics. Instagram: no és el que va passar. Sexe amb amor: perdre pes. Justin: espero que estiguis bé, company. Tu quan estàs borratxo: el millor pare del món. Gossos: gent més maca però menys sexi.

La teoria dels petits éssers que són les partícules de tot és molt bonica, però sempre m’ha semblat que totes les teories fetes amb partícules són una mica tristes. ¿Tens aquesta sensació sobre “tot allò fet de la mateixa cosa” que expliques a Lolito? ¿Et condiciona a la teva vida diària?

Penso molt en com tot és matèria en contacte amb altra matèria. Els peus en contacte amb les sabates, les sabates en contacte amb el terra, el terra que s’agafa de mans amb la platja, la platja que cau dins l’oceà, l’oceà que condueix cap a Meryl Streep, Meryl Streep que porta cap a la copa de chardonnay a la seva mà. És una bona excusa per no sortir del llit. Tot és tot, inevitable i per sempre.

Explica’m quin ha estat el teu últim somni.

Vaig gravar un disc doble de rap, la meitat acústic i la meitat electrònic, i després vaig provar d’interpretar-lo en directe amb un amic d’infància davant d’una multitud. Cap dels dos recordàvem la lletra i dèiem moltes coses com “ Yo, damn ” i “ Sup, check it ”, fins que el raper Childish Gambino va pujar a l’escenari i vam començar a dir “Young Gambino ” una vegada i una altra, donant-nos cops de puny l’un a l’altre.

Si tinguessis la teva pròpia editorial, quins són els cinc primers llibres que publicaries? Han de ser llibres que encara no existeixin, te’ls has d’inventar (com per exemple les memòries de Murakami Sobre el patinatge ).

Un llibre que és com estar en una cita amb [posa-hi la persona famosa que prefereixis]. Has de menjar quan el llibre ho diu i beure quan el llibre ho diu i contestar de manera correcta les preguntes proposades pel narrador del llibre. El narrador t’assegura constantment que tot va bé. Ell/ella rememora coses i anècdotes a l’atzar mentre fa comentaris sobre el menjar i es disculpa per rotar. Un llibre de ciència-ficció del Paul Rudd ambientat en un món fictici on el Paul Rudd no existeix. Un text psicològic sobre una espècie d’alienígena que viu en un planeta en forma de gos. Un llibre escrit des del punt de vista d’una balena severament preocupada sobre l’oceà i tot el que l’habita. Una novel·lització de la pel·lícula Ice Age: L’edat de gel 2.