MÚSICA
Cultura 15/02/2013

Ja és primavera a València

Obrint Pas, Senior, La Habitación Roja i altres revifen la protesta del 2012 en un concert coordinat per Pau Alabajos

Borja Duñó Aixerch
2 min
Ja és primavera a València

Avui fa un any que va tenir lloc la primavera valenciana, una setmana sencera de protestes que es recordarà aquesta nit amb un concert al Palau de Congressos de València. Els fets van començar el 15 de febrer del 2012, quan els alumnes de l'Institut Lluís Vives de València van tallar el carrer per protestar contra les retallades en educació i la protesta va ser sufocada amb contundència per la Policía Nacional. Les xarxes socials van reaccionar amb indignació i de seguida es va formar una onada de solidaritat que va portar milers de persones a ocupar els carrers de la ciutat.

Un any després, s'ha organitzat aquest concert per recaptar fons perquè la plataforma jurídica #primaveravalenciana pugui ocupar-se dels 70 expedients judicials, de les sancions i els recursos corresponents.

UN CARTELL SOLIDARI

Una vintena de grups i artistes valencians i catalans, entre els quals hi ha Obrint Pas, La Habitación Roja, Senior i el Cor Brutal, Feliu Ventura, Cesk Freixas i Julio Bustamante, s'han reunit en un cartell coordinat pel cantautor Pau Alabajos, després que el festival BarnaSants recollís la idea de l'AMPA del Lluís Vives. No va ser difícil trobar músics indignats per l'actuació policial, ja que els estudiants protestaven "per coses com que no hi haguera calefacció a les classes o paper higiènic, o perquè havia caigut un tros de sostre d'una altra escola", explica Alabajos.

La força de la protesta, que de tallar un carrer durant 10 minuts va passar a ocupar una ciutat sencera, encara ressona. "Va passar al Lluís Vives perquè és al centre de València, però el malestar a les escoles és generalitzat", analitza el cantant, que creu que alguna cosa està canviant a València: "Fa dues eleccions seguides que el PP baixa i hi ha una sèrie de mobilitzacions que mostren que la societat valenciana es mobilitza amb una mentalitat de canvi i de progrés".

Els grups que participen en el concert són de les més diverses tendències musicals, però la majoria tenen una cosa en comú: "Són grups que vam veure al carrer manifestant-se contra les pallisses que havien rebut els xiquets". Resulta sorprenent, per exemple, trobar en un mateix cartell Obrint Pas, de marcat caràcter nacionalista, i La Habitación Roja, un grup indie que canta en castellà.

"El que no ha aconseguit el Festival Internacional de Benicàssim ho hem fet nosaltres", comenta Alabajos, que també es queixa que "a Benicàssim no hi ha permeabilitat per a grups indies que canten en valencià, com Senior i Arthur Caravan, quan haurien de tenir una especial cura amb la producció cultural d'origen; al final, el FIB és un festival per a anglesos que no té ni incidència econòmica, és com vendre fum".

LLIBRES CONTRA PORRES

En comptes de les entrades tradicionals, per entrar al Palau de Congressos s'haurà de mostrar un dels 1.500 llibres que diverses editorials valencianes han cedit per a l'ocasió. "El lema és Llibres contra porres i, així, al final del concert tindrem la imatge de tothom alçant el seu llibre", explica Alabajos.

Les entrades/llibres que s'han adquirit a través de Verkami, ja fa dies que estan esgotades, però el concert es podrà seguir en directe per streaming des del web www.primaveravalenciana.com.

stats