Crítica de cinema
PAULA ARANTZAZU RUIZ

Iron Man 3

**** Direcció: Shane Black. Guió: Drew Pearce, Shane Black. 130 minuts. Estats Units (2013).Amb Robert Downey Jr., Ben Kingsley, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall.

Fotograma del film 'Iron Man 3' Zoom

La divisió cinematogràfica de Marvel li deu molt a Tony Stark i més li deurà a partir d'aquesta tercera pel·lícula sobre El hombre de hierro, sens dubte la millor de la saga del superheroi. Iron Man 3 és més que la resta, en tots els sentits, i per això segurament podem parlar de la pel·lícula-còmic més total i més completa realitzada fins ara.

Primer, Shane Black ens presenta un Tony Stark ferit i vulnerable, afectat per un món que s'enfonsa i on ressonen els conflictes post 11-S. Però, a diferència dels superherois foscos de Christopher Nolan, Black enllustra el seu protagonista desplegant el més brillant catàleg de tics, acudits i ironia com a arma de defensa davant la seva perplexitat. És cert: Iron Man s'ha transformat en un superheroi d'intensa càrrega emocional ara que ha deixat de ser un playboy i s'ha compromès amb Pepper Pots, però no per això ha oblidat ser simpàtic.

Segon, si la base argumental de la pel·lícula ja era interessant -el còmic Extremis , escrit per Warren Ellis-, Black, coguionista, ha sabut retorçar-la i portar-la cap a terrenys tan suggeridors com sorprenents. El poder de les noves tecnologies i les seves possibilitats per al terrorisme global, la fe cega en el positivisme científic i la política com a teatre interpretat per mediocres són algunes de les reflexions que apunta. No sona gaire lleuger, però per sort Black sap com convertir tot això en una festa per a l'espectador. Molta pirotècnica visual, en efecte, però també unes imatges tan intenses que, mirant el film, sembla estar llegint en pantalla un còmic de carn, os i molt FX.