MÚSICA
Cultura 26/07/2013

Imany, soul folk amb arrels

L'exmodel arriba a Barcelona després de triomfar a Europa

Borja Duñó Aixerch
3 min
Imany / Barron Claiborne

Té discos de platí a França, Grècia i Polònia, però la seva veu tirant a greu i un punt trencada encara no havia aterrat al nostre país. Ho farà divendres al Palau de la Música per inaugurar el Mas i Mas Festival, un honor a l'altura de les expectatives generades per l'exmodel, a qui es compara amb Tracy Chapman i Nina Simone. The shape of a broken heart (2011) és només el seu primer disc, però temps al temps.

ARRELS AFRICANES

Imany és el nom artístic de Nadia Mladjao, nascuda a Martigues, França, d'una família originària de les illes Comores. "De petita hi anàvem de vacances cada cinc anys, perquè som set germans i era molt car. És un dels països més pobres del món, però no hi ha la misèria que podries trobar en altres països africans, tothom és igual de pobre, hi ha igualtat en aquest sentit", explica.

Se li il·lumina la cara quan parla del menjar, de les platges de sorra blanca, de la bondat de la seva gent, de la flor ylang ylang... Però, segons el títol del seu disc, la forma del continent Africà és la d'un cor trencat. "El cor d'Àfrica s'ha trencat moltes vegades, per l'esclavisme, la colonització, la misèria, les malalties... però no vol dir que tothom hi hagi de veure el mateix. Hi ha coses molt profundes a l'Àfrica: la solidaritat, els somriures, valors com la família, la forma com es cuida la gent gran... No hi ha coses materials, però sí l'essencial".

De petita, el pare era a l'exèrcit i la mare, mestressa de casa, escoltava molt la ràdio. Imany sempre havia volgut cantar, però la seva bellesa natural va dur-la primer a les passarel·les, de Milà a Nova York, on va viure 7 anys fent de model i on va començar a bregar-se cantant en clubs i restaurants. "Jo sempre havia volgut fer música, però no tenia el coratge, els contactes ni la tècnica. A Nova York vaig començar a conèixer altres artistes, gent que em va dir que si volia ser cantant m'havia de posar a treballar". Però no va ser fins que va tornar a París que va posar fil a l'agulla. "Vaig decidir que Nova York era massa gran per a mi i que a París potser tindria més temps i espai per evolucionar com a cantant". Era el moment de deixar la moda. "A França encara vaig fer una mica de model, per pagar el lloguer, però als 26 o 27 anys era moment de deixar-ho. No és que no m'agradés, però és una feina en què només et demanen fer servir el 10% del cervell i m'avorria. No estava fet per a mi".

¿Diria que la bellesa física l'ha ajudat en el món de la música? "Ajuda, perquè a tothom li agrada la bellesa, però de vegades fa que la gent no et prengui seriosament i pensi que només ets una altra noia bonica que fa servir la seva aparença per fer-se un nom. Al final fem música i si la música no és bona, no durarà". De moment, els seus referents -Tracy Chapman i Nina Simone- són bons. "Totes dues són heroïnes per a mi. No penso que ens assemblem, perquè són genis. Entenc que em posen en aquesta categoria perquè tinc una veu profunda, però crec que elles són millors i m'ho prenc com un compliment".

IMANY + SARA PI

MAS I MAS FESTIVAL

PALAU DE LA MÚSICA (BARCELONA)

Divendres 26. 21 h. 35 €

stats