FESTES
LAIA BELTRAN

Idees fresques per a aquest Carnaval

Menkes. / MANOLO GARCIA Zoom

Qui busqui un bon Carnaval ha de tenir Sitges, Solsona, Llinars, Calella de la Costa i Tordera, entre altres poblacions, en el punt de mira. I qui busqui una disfressa, sempre té dues opcions: anar a una botiga especialitzada o bé endinsar-se en l’apassionant aventura del DIY ( do it yourself, és a dir, fes-t’ho tu mateix ). La Patro Gómez fa quinze anys que treballa a Menkes, un dels referents de Barcelona. En tot aquest temps, n’ha vist de tots colors. Lògic. El Carnaval és una festa que treu la part més gamberra i creativa de la gent. Però hi ha clixés que no canvien. “Als nois els agraden les coses de terror, i a les noies anar sexis. A més, hi ha les disfresses clàssiques: infermeres i metges, monges i capellans, indis i vaquers... Sempre surten”, afirma la Patro. El cinema i les sèries de televisió també tenen influència: en les últimes setmanes a Menkes han demanat molt la disfressa de Malèfica i també la de personatges de La guerra de les galàxies. Segons la Pepi Costa, d’El Relámpago, també cotitzen molt les disfresses de princesa medieval, que es compren “per adaptar-les a personatges de sèries com Joc de trons ”. En totes dues botigues, els complements també es venen a cabassos i la Patro posa un exemple molt gràfic: “Et vesteixes amb roba cenyida negra, et poses unes orelles de gat i una màscara, et pintes la cara i... llestos!”

Les sèries de televisió no havien estat mai tan de moda i alguns dels seus protagonistes s’han convertit en fonts d’inspiració quan arriba Carnaval. Qui no ha pensat a disfressar-se com els protagonistes de Breaking bad quan cuinen cristall blau? Per a la dissenyadora i escenògrafa Fiona Capdevila, hi ha moltes més opcions. “M’encanta la sèrie The Big Bang theory. Disfressar-se dels seus personatges és fàcil i divertit. Per fer de Sheldon només cal una samarreta de màniga curta amb algun estampat del món del còmic o els superherois a sobre d’una samarreta de màniga llarga. Les celles marcades i els cabells repolits. Per fer de Howard, n’hi ha prou amb un jersei de coll alt, una camisa de quadres i uns pantalons de colors. I el personatge d’Amy el tens amb una brusa quica, un càrdigan, una faldilla fins al genoll i les seves ulleretes d’empollona”. La Fiona també és molt fan de Mad men. “En qualsevol botiga de segona mà pots trobar algun vestit que et recordi el look dels anys 50 i 60. Ara bé, si vols emular la Joan cal que et posis una bona faixa i marquis cintura. Don Draper també es relativament fàcil: només cal un vestit elegant i anar ben empolainat”. L’actualitat també és una bona font d’inspiració. I en aquests últims mesos hem sigut testimonis del naixement de personatges caricaturescos com el del jove Francisco Nicolás Gómez, àlies el Petit Nicolás. “El seu look és molt fàcil: camisa blava, coll blanc, americana i corbata negra, ben repentinat i una careta impresa amb la seva cara, que es pot fer de manera casolana”. Un altre hit és el polític Pablo Iglesias. “Imprescindible una perruca amb cua i qui no es faci la careta almenys pot deixar-se la barbeta. El look amb samarreta i camisa de quadres ja li està bé. Els més atrevits, també poden fer-se acompanyar d’algú disfressat de xampú anticaspa. Bé, més ben dit, anticasta!”, bromeja la Fiona. Les disfresses de grup també poden ser una bona manera de fer denúncia social. “M’encantaria veure un grup disfressat de decretazos. Cadascú amb la careta del seu ministre favorit i al davant i al darrere un cartró on s’explica el decret que han aprovat. També seria molt divertit veure un grup disfressat de família Pujol, tots juntets carregats de maletes de viatge cap a Andorra”.

Menkes. Gran Via de les Corts Catalanes, 646 (Barcelona). Tel.: 933 188 647El Relámpago. Torrent de l’Olla, 130 (Barcelona). Tel.: 932 372 674. Més idees a www.menkes.es i a www.elrelampago.es