PALADARS
Cultura 12/04/2013

El Japó al plat: hi ha vida més enllà del sushi

La cuina japonesa és molt més que el famós peix cru. Un ventall de nous restaurants en defensen la varietat

Eva Rexach
4 min
Hi ha vida més enllà del sushi

El Japó és, a banda d'un dels destins preferits pels viatgers, un dels llocs on la cultura gastronòmica és més sorprenent: el sushi i el sashimi són només la punta de l'iceberg d'una cuina riquíssima en contrastos, en gustos i, sobretot, molt variada. Tant, que hi ha zones del país on el peix cru no és el més popular, d'altres on la carn és un ingredient molt preuat i localitats que destaquen per l'abundància dels fideus (ramen ) o per l'anomenada pizza japonesa , un deliciós plat que es coneix com a okonomiyaki i que és molt popular a Osaka i a Hiroshima. Per no parlar de les postres i els dolços, on sovint la paraula creativitat es queda curta i que tan aviat es basen en receptes pròpies com en elaboracions occidentals adaptades als gustos orientals.

A Barcelona hi ha restaurants japonesos des de fa més d'una trentena d'anys, i en alguns dels més emblemàtics (Yamadori, Tempura-Ya, Shunka, Yashima, Machiroku, Una Mica de Japó, Wakasa, Shibui, la pastisseria Ochiai…) també s'hi pot trobar una oferta gastronòmica que va més enllà del sushi. Però si voleu endinsar-vos una mica més en una gastronomia especialitzada i típica d'algunes regions del país, aquí teniu algunes idees que hem seleccionat entre les moltes noves propostes que han anat sorgint últimament.

CUINA A LA BRASA

La carn és molt popular al Japó, i restaurants com l'Akaneya, en el qual està inspirat el Carlota Akaneya, formen part de la ruta gastronòmica dels nipons. La Natsumi i el Felipe, juntament amb l'Ignasi Elias, un dels propietaris dels supermercats Veritas, van posar en marxa el 2011 aquest negoci amb la idea de mostrar una tradició culinària coneguda com a sumuyaki o brasa japonesa. La idea és ben senzilla: cada comensal es cuina el menjar en una brasa de carbó, situada al bell mig de la taula. La carn (que pot ser de vedella, de pollastre o de porc) es menja així al punt just que vulgui cadascú. Es pot acompanyar de verdures, sopa de miso, arròs o fideus i és un tipus de plat ideal per compartir.

LA PIZZA JAPONESA

L' okonomiyaki és un dels plats més coneguts del sud del Japó, i s'elabora a la vista del client damunt una planxa. És una mena de pizza o crep amb lleugeres variacions però una mateixa base: col, brots de soja, ceba, porc, marisc o verdures, segons el gust, i salsa teriyaki i maionesa. El Rafa va descobrir aquest plat quan va anar a viure a Hiroshima per motius laborals i, en tornar a Barcelona, va tenir molt clar que el seu restaurant, el Rio, s'especialitzaria en això. També hi podreu menjar edamame , oniguiris , makis i sopa de miso. Demaneu també alguna de les tapes del dia.

ELS SECRETS DEL TE

"El nostre somni era que els japonesos de Barcelona se sentissin com a casa, i que els barcelonins se sentissin com al Japó". Així és com la Tina Bagué, fotògrafa de professió, descriu Akashi Gallery, un espai encantador on es pot menjar dolç i salat a qualsevol hora, a l'estil nipó. Aquesta casa de te (amb jardinet inclòs) us permetrà descobrir alguns dels millors tes del país, importats en exclusiva, degustar les tradicionals boles d'arròs anomenades oniguiris i provar el ramune , una beguda gasosa amb gust de caramel, o els sorbets, elaborats amb una màquina de gel importada del Japó. A més a més, també hi fan exposicions de fotografia i cursets de japonès.

LA CREATIVITAT DE LES POSTRES JAPONESES

Als japonesos els encanta el dolç i són molt creatius a l'hora d'elaborar postres. Així doncs, a banda dels populars daifuku i mochi , la pastisseria japonesa també té altres exquisideses. I a la pastisseria i cafeteria Usagui, comandada per la Jun i el Dai, en fan de molt bones. El local, decorat pel prestigiós arquitecte japonès Kazuya Morita, és un esplèndid exemple de bellesa zen adaptada als gustos occidentals: parets de maó vist, volta catalana i taules de fusta.

Hi podreu menjar el sorprenent melonpan (un panet amb forma i gust de meló), plum-cakes de te verd, infusions de yuzu (un cítric molt popular al Japó), mochis de diversos gustos... I a partir del maig, a més, també hi serviran plats casolans, senzills i lleugers, per fer-hi un àpat al migdia.

UNA DE FIDEUS!

Els ramen són l'especialitat del Hiroki Yoshiyuki, un simpàtic japonès que fa un lustre que viu a Barcelona i que durant quatre anys es va entrenant en l'art de fer ramen al Tempura-Ya.

Des del setembre del 2012 Yoshiyuki té un local propi, Ramen-Ya Hiro, amb tot l'aspecte d'un restaurant japonès, petit i atapeït amb la cuina a la vista, que s'ha fet extremadament popular. El secret: fideus saborosos de soja ("amb el gust del mar") i de miso ("amb el gust del sèsam, picants"), que elabora seguint una recepta pròpia.

Un plat senzill, molt popular sobretot a la zona d'Hiroshima, d'on és originari, que es pot acompanyar d' oniguiri , gyoza (crestes japoneses), edamame (beines de soja) o un bol d'arròs. De postres, gelat de mongeta vermella o flam de sèsam negre, també casolans.

Fora de Barcelona, el Japó també té representació culinària, però en la majoria dels casos, es basa sobretot en els plats més coneguts a casa nostra, que no deixen de ser una bona manera d'introduir-se en la gastronomia oriental... Aquí en teniu tres dels millors.

DEL MARESME A SOLSONA, MÉS ENLLÀ DE LA CAPITAL

Situat al port del Masnou, el Minato està comandat per Ryuchiro Katano, un autèntic itamae especialista en carns, peixos i cuina tradicional. La carta inclou plats com els ebi furai (llagostins arrebossats), el rap amb salsa de miso picant, típic de Hokkaido; la tempura de verdura i marisc, el yakimeshi (arròs saltejat amb ànec i verdures)...

El Kinoko, a Solsona, té la peculiaritat d'unir la cuina japonesa amb la terra catalana, ja que la majoria dels productes que treballen provenen de l'hort de la família. Una de les poques propostes japoneses de les comarques de Lleida, i que us permetrà descobrir una cuina de fusió i tradicional alhora. A més, també hi fan activitats per difondre la cultura gastronòmica japonesa.

Finalment, el Nishiki, un dels primers japonesos que van aparèixer fora de Barcelona, i que s'ha mantingut des d'aleshores com un dels que gaudeixen d'una reputació més sòlida. Un restaurant petit i càlid, obert des del 1999 a Mataró, on se serveix un celebrat sushi, però també fideus yakisoba , tempura i altres especialitats tradicionals.

8 ADRECES IMPRESCINDIBLES

RIO

Minerva, 6 (BCN)

655 118 370

CARLOTA AKANEYA

Pintor Fortuny, 32 (BCN)

933 027 768

USAGUI

Santjoanistes, 28 (BCN)

932 005 541

RAMEN YA HIRO

Girona, 174 (BCN)

930 028 441

AKASHI GALLERY

Rosselló, 197 (BCN)

931 250 877

KINOKO

Av. Cardenal Tarancón, 18 (Solsona)

973 482 203

NISHIKI

Joan Fuster, 2-8 (Mataró)

937 586 837

MINATO

Port esportiu del Masnou. Local 26

935 400 745

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats