MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Girona té groove

Un concert de Marina BBface & The Beatroots a la plaça de la República de Perpinyà el 15 de febrer avançava el que serà la 13a edició del Black Music Festival de Girona. El festival comença oficialment dissabte al migdia amb la cercavila de la Girona Marxing Band i segueix, ja a la nit, amb el concert dels intensos The Excitements. El que seguirà serà un mes de soul, blues, funk, jazz, gòspel, ska i altres gèneres d’arrel afroamericana. Comentem amb el director de la mostra, Jordi Planagumà, algunes de les actuacions més destacades

JOHN MAYALL

TORNA EL PADRÍ DEL BLUES BRITÀNIC, 10 ANYS DESPRÉS
“Fa 10 anys ja va venir al festival, llavors tenia 70 anys”, explica Jordi Planagumà del padrí del blues britànic. Ara Mayall torna a Girona amb la gira del seu vuitantè aniversari. “És una llegenda del blues, el bluesman més influent no americà, padrí d’Eric Clapton i de Mick Taylor”, recorda el director del Black Music Festival. I rebla: “Quan als Estats Units el blues era menyspreat, els anglesos el van recuperar i el van tornar a posar de moda”.
7 de març. Auditori de Girona


SPIN DOCTORS

BUTXACA PLENA DE CRIPTONITA I... BLUES DEL CLÀSSIC
Als anys 90 van gaudir d’un èxit massiu amb el disc Pocket full of kryptonite (1991) i la seva mescla de funk i rock, però els Spin Doctors actuals prefereixen el blues clàssic. “Quan eren més joves els tirava la part més ballable, però les seves cançons més famoses també hi seran”, afirma Planagumà. Si us agrada el blues però no renuncieu a tornar a sentir Two princes amb el carismàtic cantant Chris Barron al capdavant, aquest és el vostre concert.

8 de març. La Mirona (Salt)


BIG SAM'S FUNKY NATION

EL TROMBÓ, AVANTGUARDA DE L’EXÈRCIT DE LA NACIÓ FUNK
Big Sam va ser el líder dels Dirty Dozen, històrica i potent brass band de Nova Orleans, i ara capitaneja la nació funk que du el seu nom amb una proposta que us despentinarà. “En la línia de Trombone Shorty, barreja el so tradicional de Nova Orleans amb la contundència del rock. Els vents i sobretot el trombó com a protagonistes poden fotre molta canya, és brutal”, assegura el director del festival. Música amb múscul i tothom a ballar.
14 de març. La Mirona (Salt)


THE EXCITEMENTS

ELS MÉS CRUS I DIRECTES DE L’ACTUAL 'REVIVAL' SOUL
Liderats per Adrià Gual i amb la potent i carismàtica Koko-Jean Davis al capdavant, The Excitements són l'aposta més crua i directa de l'actual revival soul català. Ells són els encarregats d’inaugurar el Black Music Festival. Segons Jordi Planagumà, "darrerament el nivell ha pujat molt i tenim bandes molt fortes com ells i la Marina BBface, que ha tirat cap al funk més cru i modern". I afegeix: "només ens falten més cantants masculins com el Guillamino".

1 de març. La Mirona


DR. CALYPSO

REFERENTS DEL MOVIMENT SKATALÍTIC CATALÀ
Amb Skatalà, Dr. Calypso van ser puntes de llança del moviment skatalític català, que tanta fortuna fa ver durant els anys 90. “No han deixat de funcionar mai”, explica Planagumà. “Ells van ser dels primers referents de l’ska a Catalunya però altres van tirar cap al rocksteady. Els primers Pepper Pots, per exemple, feien reggae melòdic i sentimental, però ara es torna a reivindicar aquest ska més primari i festiu, torna el ritme!”, afegeix.
21 de març. Sala Tourmix


THE GOSPEL VIU CHOIR

EL GÒSPEL CLÀSSIC MÉS POTENT, COMUNIÓ ASSEGURADA
La tradició del gòspel a Catalunya va més enllà del fenomen Oh happy day. The Gospel Viu Choir són la formació més gran i potent del país i, segons Planagumà, “són dels millors, no només per la música sinó per l’energia que transmeten”. Pel director del festival, “els americans aconsegueixen la comunió a través de la religió, però ells ho fan només a través de la música”, afegeix. 70 persones fent gòspel clàssic, sense versions d’altres gèneres.
22 de març. Auditori de Girona


LA MÀGIA DE LA VEU

EL PLANTER VOCAL FEMENÍ DE JOAN CHAMORRO
L’any passat al festival es va projectar la pel·lícula sobre la Sant Andreu Jazz Band A film about kids and music i l’organització va quedar fascinada amb l’escena en què Andrea Motis, Magalí Datzira i Eva Fernández entrellacen les veus. D’aquí sorgeix La Màgia de la Veu, un homenatge a Billie Holiday, Sarah Vaughan i Dinah Washington. “Són tres veus molt característiques, amb molt potencial i amb matisos molt diferents”, diu Planagumà.
21 de març. Auditori de Girona


OL' GREEN

GÒSPEL PER A TOTA LA FAMÍLIA, DIRECTAMENT DES D’‘OH HAPPY DAY’
Finalistes del concurs de TV3 Oh happy day, Ol’Green són, segons Jordi Planagumà, “dels que estan més en la línia de la música negra, fan versions de Michael Jackson i Beyoncé i ho porten tot cap a un terreny més gòspel, no tan pop”. Sobre el fenomen recent, explica que tot ve del cant coral, molt arrelat a Catalunya. “A la gent jove li costava entrar-hi pel repertori, però ara hi entren precisament per això”, reflexiona. S’espera un públic familiar.
9 de març. Teatre de Bescanó


CONCERTS AL SUNSET

MÚSICS DE PRIMER NIVELL EN LA PROXIMITAT D’UNA JAZZ CAVA

El Sunset Jazz Club és una jazz cava com Déu mana, que permet gaudir dels concerts amb la proximitat que requereix el gènere. Charmin Michelle, Dave Allen, Petros Klampanis o Myriam Swanson “no són els artistes que sents a la ràdio, però tots són músics de primer nivell”, explica el director del festival. Tots els que han anat als concerts del Sunset han quedat encantats amb les “petites perles” que s’hi programen, afegeix.
Sunset Jazz Club. Girona


CONCERTS GRATUÏTS AL CARRER

ELS EMERGENTS I ELS MÉS MENUTS, DE FRANC I A L’AIRE LLIURE

L’escenari de la plaça Independència és una novetat del Black Music Festival. “Els grups més emergents pateixen perquè la gent no té diners: potser es gasten 20 euros per veure el John Mayall, però no els 7 o 8 que abans es gastaven de més per veure un grup que no coneixien”, explica Planagumà. Artistes amb gran potencial com Izah o Empty Cage i el Petit Black Music (per als més menuts) passaran per l’escenari de la Cadena SER.
Plaça Independència. Girona