ART
LAIA BELTRAN

Girona, capital de l’art urbà gràcies al Milestone

Boris Hoppek, Cyop&Kaf i d'altres deixaran petjada en l'espai públic

Sam3 / MILESTONE Zoom

Girona no és una ciutat amb una gran escena de street art, però té la mida ideal per fer experiments. Per això va ser l’escollida per ser la seu del Milestone, un festival contracultural que té en el pensament i l’art urbà els seus pilars fonamentals i que ja ha arribat a la tercera edició. “Normalment la cultura es fa de portes endins: als museus, als auditoris. Nosaltres volem que funcioni de portes enfora i que connecti els artistes amb la ciutat i també amb els ciutadans”, explica Nacho Moltó, director artístic del festival.

Del 9 al 21 de juny, passejar per Girona tindrà més al·licients, ja que es podrà veure en directe com treballen 11 artistes de street art vinguts de tot el món. Boris Hoppek, Cyop&Kaf, Interesni Kazki, Akay & Brad Downey, 108, Momo, Sam3... Tots amb estils i tècniques molt diferents, però amb gran predicament entre els entesos. “Són primeres espases”, recalca Moltó. I què faran a Girona? Doncs deixar constància del seu art en l’espai públic. Obres efímeres, que poden durar una mitjana de 7 a 10 anys i que acabaran modificant el paisatge de la ciutat. En molts casos, fins i tot, transformant no-espais en llocs bells i útils. Segons Moltó, aquest és un dels altres motors que persegueix el Milestone: crear un recorregut per la ciutat de Girona a través de la petjada d’aquests artistes. “El nostre no és un projecte de tendències. És més aviat orgànic i de llarg recorregut. Volem que s’integri en la societat i sigui un punt de partida per al debat sobre la importància de la cultura en una ciutat”, defensa amb convenciment. Per això, també s’han organitzat quatre tallers gratuïts que impartiran alguns del artistes convidats, entre els quals Delphine Delas, que iniciarà els més petits en la pintura.

A més, hi ha programada una conferència sobre creativitat i neurociència al Centre Cultural de La Mercè i una exposició amb obra d’alguns dels artistes de street art més importants del món. Si torneu a Girona després del 21 de juny, fixeu-vos en les columnes que eleven la via del tren. Només serà un exemple de com l’art urbà pot canviar la cara i l’ànima d’una ciutat.

Milestone Project Girona Del 9 al 21 de juny. A la web www.milestoneproject.cat podeu consultar al detall tota la programació del festival (tallers, accions pictòriques, conferències i exposicions)