MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Girona va d’estrena

Aquest dijous, 27 de març, el concert Cançons de Revolta inaugurarà la segona edició del festival Strenes, que vol ser l’aparador de les novetats musicals de la temporada. El certamen, que s’allargarà fins al 13 d’abril (més una propina el 30 de maig), ha programat una cinquantena d’actes, entre concerts i activitats paral·leles. Hem seleccionat algunes de les estrenes més esperades -una part de les quals són primícies absolutes i d’altres a les comarques gironines- i les hem comentat amb el director del festival, Xavi Pascual

Sanjosex. / STRENES Zoom

GERARD QUINTANA

EL RETORN AL ROCK DE L’EX SOPA DE CABRA AMB XARIM ARESTÉ

Després de la gira dels 25 anys de Sopa de Cabra, Gerard Quintana ha decidit tornar al rock. I Xarim Aresté, que va tocar la guitarra en aquesta gira, ara ha ajudat a donar forma a Tothom ho sap (2014), el nou disc del cantant. Per Pascual, “els seus concerts a Girona sempre són especials i, a més, fa quatre o cinc anys que no hi actua al seu nom”. Serà estrena a les comarques gironines però, per als impacients, avui divendres 21 Quintana i Aresté seran a la sala Barts, al 25 Guitar Festival BCN.

Divendres 28 de març. Auditori: 21 h, 18-20 €

JOAN DAUSÀ

L’AUTOR DE ‘JO MAI MAI’ PRESENTA NOU DISC AMB UN GAUDÍ AL SARRÓ

L’actor i músic Joan Dausà, protagonista d’un dels èxits més inesperats dels últims temps i recentment guardonat amb un Gaudí a la millor música original per la pel·lícula Barcelona, nit d’estiu, presentarà oficialment a Girona el seu segon treball. Per Pascual, “Joan Dausà és ben bé el que representa el festival, és d’aquests artistes que estan vivint el seu creixement i el festival en serà testimoni, i al ritme que va la venda d’entrades segur que s’esgotaran: és un dels grans del país”, exclama.

Divendres 4 d’abril. Teatre Municipal: 21 h, 10-18 €

MISHIMA

ELS NERVIS DE LA COMUNITAT ‘INDIE’, PENDENTS DE GIRONA

Estrena absoluta de L’ànsia que cura, el molt esperat setè disc de Mishima, que es publica aquest dimecres 25. Les noves cançons, però, no es podran sentir en directe fins al 12 d’abril a Girona. “Si vols ser el primer hauràs de venir a l’Strenes”, avisa Xavi Pascual, director del festival. “Mishima representa el que volem ser, que és tenir un 70% d’estrenes absolutes; a més, estan en el seu millor moment de creativitat”, opina Pascual d’un grup que identifica amb “la part més cultural de l’ indie ”.

Dissabte 12 d’abril. Auditori: 21 h, 18-25 €

SANJOSEX

EXPECTACIÓ PER SENTIR EN DIRECTE LES CANÇONS DE ‘FESTIVAL’

De moment, Carles Sanjosé ha ensenyat dues peces del seu nou treball, Festival, previst per al 15 d’abril. No hi ha mirades i Fem música fan preveure que serà un dels llançaments més sonats de la temporada. “Sanjosex és un d’aquells artistes que, des dels festivals Acústica i Sons del Món, hem anat vivint de prop; a més, és de les comarques de Girona i és estrena absoluta, segurament serà un gran concert de clausura”, assegura Xavi Pascual, que espera un gran èxit a taquilla.

Diumenge 13 d’abril. Teatre Municipal: 19 h, 10-18 €

ELS AMICS DE LES ARTS

EL PRIMER ‘SOLD OUT’, PER AL DINOSAURE MÉS ESPERAT DE LA TEMPORADA

El primer sold out del festival és per a un grup acostumat a dinamitar rècords. El nou disc d’Els Amics de les Arts ( Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure ) surt el 8 d’abril, però no comencen la gira fins al maig, després de l’Strenes. “Quina putada”, va pensar Xavi Pascual. Per això es van inventar l’extra ball, és a dir, un concert fora del marc temporal del certamen, una mena de bis de la programació. “És un dels grups de l’any, tenen un públic molt fidel i gran part del seu èxit es deu a com el cuiden”.

Divendres 30 de maig. Auditori: 21 h, 18-28 €

I A MÉS...

ATENCIÓ ALS ARTISTES EMERGENTS, L’STRENES TÉ VOCACIÓ PROFÈTICA

Aquestes són algunes de les estrenes més sonades, però hi ha molt més. Entre tota la programació, a Xavi Pascual li fa il·lusió destacar les seccions El que vindrà i Descobertes. “L’any passat vam apostar per Blaumut, Joana Serrat i Andreu Rifé; penso que el festival té l’obligació de donar suport als artistes emergents”. Pel que fa a enguany, apunteu aquests noms: Renaldo & Clara, Gemma Humet, Claudia Bardagí, Xavi Alías, Ljubljana & the Seawolf i Judit Nedderman, entre d’altres.

Del 27 de març al 13 d’abril / festivalstrenes.cat