FUGIDES
CECILIA LORENZO

Fugides amb esperit!

N'hi ha que no marxarien mai de la costa sorrentina, a Itàlia, sense fer un xarrup de 'limoncello', ni del Brasil sense tastar la 'cachaça', ni de França sense assaborir una copa de pastís. Per tot el món hi ha begudes que són part indestriable dels territoris on es fabriquen. Fer-ne un tastet i saber-ne la història és una excusa per fer turisme i explorar les tradicions locals. Sense haver de fer tants quilòmetres, molt a prop de casa, hi ha viles conegudes pels seus licors o destil·lats, i propostes variades que ens conviden a descobrir-los

Fugides amb esperit! Zoom

VERMUT DE REUS

PER ALS QUE ADOREN L'APERITIU DEL DIUMENGE

WWW.REUSTURISME.CAT

Tot torna: el swing, els barrets, les flors al cap… També el vermut i la tradició de prendre'l tranquil·lament el diumenge al migdia. A Reus triomfen els de sempre: l'Yzaguirre, el Miró i el Rofes. I els podem tastar en establiments com La Ferreteria, Casa Coder o El Cafè de Reus, entre molts d'altres, com les destil·leries Yzaguirre, després de visitar-les; a l'antiga fàbrica reconvertida en restaurant de Vermut Rofes, o a El Vermouth de Reus, a la plaça del Castell, on se serveix amb sifó, com mana la tradició. Què us semblen unes avellanes per acompanyar-lo?

ROM BACARDÍ

PER A FANÀTICS DELS MOJITOS I ELS CUBALIBRES

WWW.CASABACARDI.ES

Què tenen en comú la ciutat de Sitges i el rom Bacardí? Per començar, Facund Bacardí, el fundador, hi va néixer. La seva aventura indiana (ell va ser un de tants sitgetans que al segle XIX se'n van anar a Cuba a buscar-se la vida) s'explica molt bé a la Casa Bacardí, l'edifici modernista del Mercat Vell. A través d'una visita guiada (concertada a la web o per telèfon), descobrim l'univers Bacardí, en coneixem pas a pas l'elaboració i, per acabar, assistim a una master class per aprendre a fer els millors mojitos i cubalibres del Garraf.

MALVASIA DE SITGES

PER ALS QUE NO TENEN POR DELS PLATS FETS AMB VI DE LICOR

WWW.SETMANADELAMALVASIADESITGES.COM

Crep amb malvasia dolça, risotto a l'escumós de monembasia (escumós de malvasia), albergínia fregida a la malvasia... Són alguns dels plats que s'han inventat els restaurants de Sitges per celebrar la segona Setmana de la Malvasia (del 7 al 16 de febrer). Aquesta beguda (que no és un destil·lat, però que en el cas de la malvasia dolça es considera un vi de licor per la seva alta graduació) és la joia més ben guardada del celler de l'Hospital Sant Joan Baptista. No hi ha millor època que ara per descobrir-la.

ANÍS DEL MONO

PER A NOSTÀLGICS DE FER SONAR EL 'RIQUIRRÍN'

WWW.ANISDELMONO.ES

Es diu Monomusic i és una app que permet gratar la típica ampolla d'Anís del Mono al mòbil i treure'n el so característic. Es pot descarregar des de la web d'aquest licor made in Badalona, on encara es fabrica. Però més enllà de fer el riquirrín, des del Museu i l'Oficina de Turisme de Badalona ens proposen visitar la fàbrica (el tercer diumenge de cada mes), on podem conèixer el procés d'elaboració d'aquest licor i assabentar-nos d'anècdotes curioses i divertides sobre la història del disseny de l'ampolla o sobre el contingut de l'etiqueta.

LICORS DEL PIRINEU

PER ALS EXCURSIONISTES MÉS NOCTÀMBULS

WWW.OBAGAACTIVITATS.CAT

Una nit estrellada al pla de Beret o a l'estany de Montcortès. Costa d'imaginar-se un moment i un lloc millors on fer un tast de licors del Pirineu. A la Vall d'Aran i al Pallars organitzen excursions que combinen l'observació astronòmica amb telescopi i el tast d'una selecció de begudes pirinenques. D'aquesta manera, a més de veure galàxies, nebuloses, cúmuls d'estrelles, planetes o la lluna, podem tastar, entre altres begudes, la ratafia del Pallars, el cassís i el licor de fruites del bosc del Pirineu.

ANÍS, PALO, MESCLADÍS I HERBES DE MALLORCA

PER A TASTADORS DE LICORS TÍPICS DE LES ILLES

WWW.MOYA.ES

Al Taller de Tast Moyà, a Artà (Mallorca), es fan tot tipus de degustacions de licors, vins, còctels, gintònics... Només cal consultar l'agenda de la seva pàgina web per assabentar-se de quan fan el pròxim i organitzar l'escapada. El tast comentat pot ser l'excusa per conèixer la població d'Artà i els seus voltants, i també per descobrir la història d'aquesta destil·leria, que des de l'any 1890 elabora licors artesanals típics de les illes, com l'anís, les herbes de Mallorca, el palo o el mescladís.

BRANDI DEL PENEDÈS

PER A ALUMNES SIBARITES QUE VOLEN FER EL SEU CUPATGE

WWW.TORRES.ES

Un taller on aprendre a fer brandi. És el que ens proposen les Bodegues Torres, situades a Sant Martí Sarroca, al cor del Penedès. Després de descobrir el procés de destil·lació del brandi i els diferents sistemes d'envelliment, tothom que s'hi apunti pot elaborar el seu propi cupatge a partir de diferents brandis, envellits amb diversos mètodes, triant-ne la varietat i l'anyada. En acabar s'embotellarà i s'etiquetarà amb el nom de l'elaborador perquè en gaudeixi a casa. I qui ho vulgui es pot quedar a dinar i gaudir d'un menú enogastronòmic.

GINFER

PER ALS AMANTS DE NOUS GUSTOS I EXPERIÈNCIES

WWW.GINFER.CAT / WWW.LASEU.CAT

A muntanya se les pensen totes. Ara en molts bars i hotels de l'Alt Urgell i d'Andorra es pot demanar un ginfer (nom que ve dels mots ginebra i feréstec ) sense por que el prenguin per boig. Quan ho faci, li serviran un espectacular combinat de ginebra i tònica, fet amb Gin Mare, tònica Schweppes i un grapat d'herbes aromàtiques de les muntanyes del Cadí, elaborades seguint un determinat procés de cocció i maceració. El resultat és un gintònic de muntanya únic, refrescant i amb un punt de salvatge. Qui s'hi atreveix?

RATAFIA D'OLOT, SANT QUIRZE I ESPARREGUERA

PER ALS QUE VOLEN VEURE I BEURE PAÍS

WWW.RUSSET.CAT, WWW.RATAFIABOSCH.CAT, WWW.REBOSTDELMONTSERRATI.CAT

En moltes cases, l'ampolla que es treu després d'un dinar contundent, per allò de fer baixar, és de ratafia. És un licor dolç, elaborat amb nous verdes i altres herbes aromàtiques, que torna a estar de moda. Podem visitar destil·leries i fer-ne un tast a Olot (Ratafia Russet), Sant Quirze de Besora (Ratafia Bosch) o El Rebost Montserratí, a Esparreguera, on s'elaboren i es venen les Ratafies de l'Avi Guillem i des d'on s'organitzen tastos comentats de ratafies d'arreu.

CALISAY D'ARENYS DE MAR

PER ALS QUE CREUEN QUE TEMPS PASSATS VAN SER MILLORS

WWW.VISITARENYS.COM

El Calisay no es fa a Arenys, però el seu record perdura al Centre Cultural Calisay, a l'antiga fàbrica, als bars on serveixen el calisarenys (Calisay, llet condensada, pell de llimona, cafè, crema de llet i canyella) i a Can Floris, una botigueta a la Riera que ven a granel un licor semblant a l'original, i que també es pot degustar allà mateix. Si la visita coincideix amb l'últim diumenge del mes, a la fira de brocanters hi ha algunes parades amb ampolles antigues de Calisay. I per documentar-se: el llibre Gran licor Calisay. Memòria del bon gust (1895 -1995), de Joan Celdran.

GIN DE MENORCA

PER ALS INCONDICIONALS DE LA POMADA I LA PELLOFA

WWW.XORIGUER.ES

Originària del temps de la dominació britànica, la ginebra és tot un símbol de Menorca. A Gin Xoriguer, al port de Maó, s'elabora seguint el procés original, utilitzant baies de ginebró i alcohol vinícola, fent la destil·lació amb llenya i sense afegir-hi cap mena d'additiu. La fàbrica es pot veure en funcionament a través dels finestrals de la botiga, on es conviden els visitants a fer un tast de gin i dels altres licors que s'hi elaboren. Als bars de l'illa es demana sol o bé en la seva variant pellofa (amb sifó i una pela de llimona) o pomada (amb llimonada).

RATAFIA, LICOR DE CASSIS I AIGUARDENT PORTET

PER ALS AMANTS DELS LICORS TRADICIONALS

WWW.LICORSPORTET.CAT

La Ratafia dels Raiers, el Licor de Cassis dera Val i l'Aiguardent Flor de Nhèu ar Aroma de Ceps són els productes estrella de Licors Portet, que, des del 1884, elaboren licors a l'antiga fàbrica de Cal Col·lector de la Pobla de Segur. Els germans Àngel i Carlos Portet són els amfitrions de la destil·leria i de l'Espai Ratafia, on hi ha una col·lecció de licors d'arreu del món. A banda de la visita i del tast de rigor (que cal concertar per telèfon) es pot participar en un taller d'elaboració artesana de ratafia.