CINEMA
XAVI SERRA

Festival In-Edit: 15 documentals imprescindibles

La nova edició de l’In-Edit s’acosta al fet musical a través d’una cinquantena de documentals musicals. Destriem les quinze propostes més sucoses del festival barceloní en què més es balla a la butaca

Festival In-Edit 15 Documentals imprescindibles / IN-EDIT BEEFEATER Zoom

DAFT PUNK UNCHAINED

L’ascens a la fama del duet francès a través de material d’arxiu i entrevistes a Pharrell Williams, Kanye West i Michel Gondry. Per conèixer tota la veritat sobre Daft Punk no cal veure’ls les cares.

15 CORNERS OF THE WORLD

Meitat artista il·luminat i meitat científic boig, Eugeniusz Rudnik només va necessitar unes tisores i cinta magnètica per revolucionar la música electrònica. Premi de la crítica a Locarno.

ORION: THE MAN WHO WOULD BE KING

L’imitador més inimitable d’Elvis. Sorgit del món del rodeo, Orion es va convertir en un dels fenòmens més curiosos de la cultura trash ianqui gràcies a un antifaç i una veu pastada a la del Rei.

THE ECSTASY OF WILKO JOHNSON

Quan els metges van donar-li un any de vida, Wilko Johnson va decidir que, si havia de morir, ho faria tocant la guitarra. Julien Temple el segueix en la que ha de ser la seva gira final... O potser no?

DUSMINGUET I LA PATXANGA JONDA

Reggae, bulerías, patxanga, rumba... A Dusminguet, pioners del retorn desacomplexat del substrat tradicional al pop català, tot hi cabia. Per ballar i conèixer la història musical del nostre país.

MR DYNAMITE: THE RISE OF JAMES BROWN

Ascens, caiguda i renaixement del Padrí del Soul. Convidats sucosos i actuacions mítiques de funk trencamalucs. El documental definitiu que faltava sobre James Brown, la màquina sexual del soul.

NEVER TURN YOUR BACK ON SPARKS

El pop operístic i cabareter de Sparks és una rara avis del panorama musical. Un director obsessionat amb el grup intenta treure l’entrellat de la seva màgia singular. Què els fa tan únics i especials?

LEONARD COHEN: BIRD ON A WIRE

Tony Palmer, el director homenatjat aquest any per l’In-Edit, va dirigir el documental definitiu sobre Leonard Cohen seguint-lo a l’estil Pennebaker durant la seva accidentada gira del 1972.

THE JONES FAMILY WILL MAKE A WAY

Què hi fa un grup familiar de gòspel que toca en esglésies mig buides en un festival rocker com el SXSW? La determinació d’un crític musical ateu topa amb la fe i la tradició religiosa de la família.

THE POSSIBILITIES ARE ENDLESS

El 2005 un infart va provocar una afàsia a Edwin Collins. A penes era capaç de formular dues o tres frases. La història de la seva difícil recuperació és L’escafandre i la papallona amb final feliç.

THE BLUEBLACK HUSSAR

Guerra a la nostàlgia! Un documental sobre l’exlíder d’Adam and the Ants que no s’enfanga en els moments dramàtics del seu passat i prefereix celebrar el pintoresc univers pop del cantant.

WACKEN 3D

Si Jerry Bruckheimer produís documentals musicals serien com Wacken 3D. El festival heavy més gran del món rodat amb un brutal dispositiu visual. El blockbuster convertit en rockumental.

LA MUERTE EN LA ALCARRIA

Los Hermanos Cubero són un duet que barreja música tradicional castellana i bluegrass americà. En blanc i negre, sense diàlegs, com si Jim Jarmusch hagués rodat un documental a La Alcarria.

UPM- UNITÁ DI PRODUZIONE MUSICALE

¿I si la creació musical fos un procés industrial? Entre l’experiment psicològic i la performance, en el film, 60 artistes fan música com si muntessin cotxes a la Seat. Premi a la premissa més boja.

R.E.M. BY MTV

Nascuts el mateix any, les vides de R.E.M i la MTV són paral·leles. A través d’un exercici virtuós de muntatge, el film reconstrueix la història del grup i el seu ascens de l’ indie a la fama mundial.