FUGIDES
Cultura 05/07/2013

Excursions en petits creuers a l'antiga

Idees per gaudir a bord de vaixells de vela llatina, pailebots, llaüts i quetxs

Cecilia Lorenzo
3 min

Navegar és una paraula amb més d'un significat. En tots els casos vol dir viatjar o lliscar per l'aigua a bord d'una embarcació, però tothom sap que hi ha diverses maneres de fer-ho. Si a hores d'ara no tenim una reserva per passar unes vacances a alta mar embarcats en un creuer pels fiords noruecs o en un veler per la Mediterrània, a prop de casa existeixen alternatives més barates, i, sobretot, més originals i glamuroses.

VELA LLATINA A PALAMÓS

Gairebé cada dia, el Rafael , una vetusta barca de vela llatina, salpa plena de tripulants des del port de Palamós. Va ser construïda a Palma el 1915, temps en què les mitjanes d'aquest tipus navegaven en parelles a la recerca de peix fresc. Sense presses, revivim un temps que s'ha aturat davant d'aquest tram de costa. El patró, en Joan, ens anima a hissar les veles, portar el timó o llevar l'àncora i després dirigeix el vaixell i el fondeja en una cala. És hora de banyar-se, esmorzar, tastar un bon vi de l'Empordà i continuar navegant. A les sortides nocturnes, aprenem com s'ho feien els antics mariners per orientar-se mirant els estels i, a la sortida del Camí de Barba-roja (la preferida dels nens), descobrim els rastres de l'atac del pirata Barba-roja a la vila de Palamós (www.telamarinera.es).

CADAQUÉS A BORD DE LA 'GALA' I EL 'SANT ISIDRE'

Restaurada pel fill del patró que regia l'embarcació quan passejava Dalí i Gala, la barca Gala (tel. 617 46 57 57) es presta a fer petites sortides des de la petita platja de Portlligat. La nau salpa des del costat de la casa museu del pintor per fer els recorreguts preferits de la parella i que es poden observar en moltes de les seves obres. Un cop a dalt de la barqueta, i després de mirar algunes fotografies antigues en què es pot veure el pintor a bord, no és gens difícil tornar a l'època en què Cadaqués era ple d'artistes i no hi havia massificacions.

També des de Cadaqués salpa el Sant Isidre , una barca de mitjana de principis del segle XX, és a dir, una embarcació amb dos pals i aparellada amb vela llatina. Va ser construïda a Porto Colom (Mallorca) el 1925 per dedicar-la a la pesca del bou en parella. A l'estil dels nostres avis, avui el Sant Isidre fa rutes per la costa del cap de Creus, com l'antiga ruta del farer o a cala Jòncols, al vespre, on es pot gaudir d'un sopar amb música en viu al restaurant que hi ha (www.chartersantisidre.blogspot.com).

BADALONA EN VAIXELL D'ÈPOCA

Per observar la silueta de la costa des d'un altre punt de vista, per conèixer les antigues rutes comercials, les incursions pirates o la creació de la ciutat cal navegar a bord del Ciutat Badalona , un quetx clàssic bastit el 1929 a les drassanes de Dinamarca i construït amb la millor fusta i amb bons materials, contràriament al que es podria desprendre del seu any de naixement, en una època de recessió. El 2006 va ser adquirit per la Marina de Badalona amb l'objectiu de recuperar-lo com a ambaixador de la ciutat a tot arreu on vagi.

Avui l'embarcació és present en diferents activitats esportives, lúdiques i culturals. Una són les rutes temàtiques (posta de sol i cançons marineres, observació d'aus marines, ruta nocturna, entre d'altres) que es porten a terme en diferents mesos de l'any. A l'estiu n'hi ha un munt! (www.marinabada-lona-sa.es).

stats