PLAY
ALBERT FORNS

Els 10 millors jocs d'autor

Quan semblava que internet i les consoles havien guanyat la partida de l'oci, els jocs de taula han tornat amb més força que mai. I ho han fet reinventant-se, jubilant els clàssics (Monopoly, Cluedo, Scrabble) i superant-los per tots els fronts. Aquí les normes s'aclareixen, les temàtiques es diversifiquen i la imaginació esclata. Aquest cap de setmana la Fabra i Coats acull la 2a edició del Dau Barcelona, la gran festa de la creativitat dels jocs de taula, amb zones dedicades al Magic i al rol, i partides i demostracions d'aquests jocs de moda. Volem celebrar el retorn de les tardes infinites a la taula del menjador descobrint-vos 10 nous jocs d'autor que triomfen arreu del món

Catan. El Monopoly del segle XXI

Autor: Klaus Teuber (1995)

Editorial: Devir. 36,92 €. Joc en català

És el joc que va canviar-ho tot. Aquí no compres carrers i els omples de cases i hotels, a Catan colonitzes una illa i intercanvies collites i materials de construcció. Se n'han venut milions, i les noves generacions el troben molt més addictiu que el Monopoly per diverses raons: és molt més senzill, les partides són més ràpides i per guanyar no n'hi ha prou amb la sort, ja que has negociar amb la resta de jugadors. Per tant no es tracta d'arruïnar i humiliar els rivals sinó de cooperar, i amb uns resultats tan ajustats que sempre t'aboquen a jugar-hi de nou. És un fenomen de masses a Alemanya i cada any n'apareixen noves versions, la darrera ambientada en l'univers de Star Trek.


Agricola. Tota l'emoció d'una granja sense haver de matinar per munyir

Autor: Uwe Rosenberg (2007)

Editorial: Homoludicus. Preu: 60 €

Qui ho diu que ser pagès és una feina avorrida? Cada jugador comença amb un camp buit i una parella d'agricultors amb moltes ganes de pencar, i a cada tirada toca decidir les prioritats entre les cartes que us han tocat. Convé fer-los llaurar el camp o seria més convenient plantar arbres fruiters? Agrícola no és el joc que té més seguidors, ni el més divertit, però la seva fascinant complexitat (més de 150 accions diferents) l'ha convertit en un fenomen de culte, amb seguidors arreu del món que es costumitzen les figuretes i tot. És com el vídeojoc històric Sim Farm però amb l'adrenalina de la competició.


Aventureros al tren. La gran conquesta del ferrocarril (Renfe ja pot espavilar...)

Autor: Alan R. Moon (2004)

Editorial: Edge. Preu: 43,95 €

Davant nostre, el mapa del ferrocarril dels Estats Units. Col·leccionarem cartes (vagons) de colors, i a mesura que n'aconseguim prou ocuparem les vies amb els nostres combois, a tota màquina, fins a controlar els trajectes que ens han estat assignats. "Volia fer un joc amb unes regles tan simples que es poguessin escriure en un bitllet de tren", explica l'autor, Alan R. Moon. I ho ha aconseguit, creant un joc que de tan competitiu resulta angoixant, perquè cal vigilar que els altres no ens prenguin els trams de via més cobejats. Té unes versions per Android i iPhone (1'79 €) molt addictives, amb més de 2 milions de descàrregues.

Carcassone

Autor: Klaus-Jürgen Wrede (2000)

Editorial: Devir. Preu: 22,95 €

Joc en català

Si Catan és el pare dels jocs d'autor, aquest és el fill pròdig. Inventat per un professor de teologia, la partida comença sense tauler, i l'anem construint a cada tirada, ara un tros de camí, ara un tros de camp, ara una ciutat, amb fitxes que han d'anar casant i enrajolen la taula amb un mapa provençal. Cada jugador ha d'anar fent seus aquests territoris, que donaran més o menys punts segons l'enginy, l'atzar i les relacions amb els rivals. Les seves figuretes de fusta, anomenades meeples, s'han convertit en la icona més universal d'aquests nous jocs d'autor: si veieu l'adhesiu meeple al cotxe d'algú, podeu reptar-lo al Carcassone.


Inkognito. James Bond al carnaval de Venècia

Alex Randolph i Leo Colovini (1988)

Editorial: Devir. Preu: 39,95

Joc en català

L'hereu més espavilat del Cluedo és aquest joc de deducció, on sou espies emmascarats que es persegueixen per la ciutat dels canals. Jugueu quatre i en parelles, però no sabeu qui va amb qui, ho haureu de descobrir. Alex Randolph, una figura clau del món del joc, va decidir que envelliria a Venècia, i allà va situar Inkognito, el seu treball més ambiciós. Per desenvolupar-lo va comptar amb l'ajuda del jove Leo Colovini, que aquest any serà al DAU presentant la versió catalana del joc.


Los hombres-lobo de Castronegro. El gran joc de la manipulació

Autors: Philippe des Pallières i Hervé Marly (2001)

Editorial: Asmodée. Preu: 10 €

En versió home llop potser no, però tothom ha jugat a l'assassí. Perfeccionant aquest clàssic de les sobretaules Philippe des Pallières es va forrar, i avui en dia mitja França ha jugat al seu Loups-Garous. Es reparteixen les cartes, et toca ser vilatà o home-llop. Es fa de nit, tothom tanca els ulls i els homes-llops actuen en la foscor. El matí següent descobrim que s'han cruspit algú, i correspon a tot el poble descobrir els botxins. Llavors arrenca una discussió divertidíssima plena de mentides i acusacions creuades. A Catalunya aquest joc per grans grups (poden jugar-hi fins a 18 persones!) triomfa molt a les trobades d'actors. Els rumors vilatans apunten que Sergi Belbel en va ser l'incitador.


Seven Wonders. La cursa per alçar les set meravelles del món

Antoine Bauza (2010)

Editorial: Asmodée. Preu: 40 €

Als fans de la saga Civilization l'argument els sonarà: Com a líder d'una de les grans ciutats del Mediterrani has de competir amb la resta de jugadors per aixecar una de les 7 meravelles del món. Per fer-ho hauràs de jugar-te a les cartes la construcció de muralles, estàtues i temples, i escollir un camí cap a la victòria: Comerciar? Conquerir? Invertir en ciència i cultura? La partida dura uns 30 minuts i permet fins a 7 jugadors. El seu autor, Antoine Bauza, ha guanyat el Spiel des Jahres aquest any Hanabi, un altre joc revolucionari que es juga amb les cartes de l'inrevés.


Dixit. El test de Rorschach per a tots els públics

Autor: Jean-Louis Roubira (2008)

Editorial: Morapiaf. Preu: 29,50 €

Jean-Louis Roubira, psiquiatra infantil, utilitzava dibuixos onírics i indefinits per aconseguir que els seus petits pacients parlessin a partir del que aquelles imatges els suggerien. Veient les possibilitats del mètode, va demanar a l'artista Marie Cardouat que crees 84 il·lustracions diferents i així van crear Dixit. Aquesta preciosa versió il·lustrada del joc del Diccionari on se'ns emplaça a definir el què veiem. Ideal per jugar-hi amb canalla i gaudir de l'explosió d'històries que s'expliquen i la barreja de referents. I un cop us conegueu els dibuixos, jugueu-hi limitant les definicions a títols de pel·lícules o de cançons.


Sidi Baba. Duke Nukem i els quaranta lladres

Autor: Perepau Llistosella (2008)

Editorial: Asmodée. Preu: 44,95 €

Jo de vosaltres no m'entretindria, perquè teniu exactament 36 minuts per entrar a la cova d'Ali Baba i sortir-ne amb el tresor. El director de la partida us mostra què teniu al davant –Cruïlla? Enemic? Tresor?– i vosaltres heu de decidir què feu, cap on aneu. Com si fos un shoot'em up on veus a la pantalla el que tens al davant, Sidi Baba obliga l'equip de lladres a decidir ràpid i posar-se d'acord. El barceloní Perepau Llistosella buscava editorial pel seu nou joc, i els suïssos de Hurrican Games no s'ho van pensar dos cops. Conscients de trobar-se davant d'un joc revolucionari li van fer un llançament mundial en moltes llengües, entre elles el català.


Zombicide. Guerra mundial Z al menjador de casa

Autors: Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien i Nicolas Raoult

Editorial: Edge Entertainment. Preu: 79,95 €

Negociar, construir i aprendre està molt bé, però de tant en tant convé fugir de tanta correcció política. I si és matant uns quants zombis, encara millor. Seguint les petjades de sèries com Walking Dead, Zombicide s'apunta a la moda d'esquarterar no-morts amb paisatges apocalíptics i armes descomunals. Cada personatge té unes habilitats diferents que milloren amb el temps, i haureu de cooperar –qui deia que aquest joc no gastava verbs políticament correctes?– per sobreviure, perquè són ells o vosaltres i no paren de multiplicar-se. Un joc proper al rol, amb unes miniatures i unes cartes treballadíssimes.