FUGIDES
CECILIA LORENZO

Escapades per gaudir del Nadal

Seleccionem les propostes més nadalenques per a aquestes festes

Per Nadal, cada ovella al seu corral. O no. Precisament aquesta és una època perfecta per sortir del niu, desafiar el fred i viure les festes intensament. Si a hores d'ara no tenim un bitllet d'avió per viure un Nadal de pel·lícula a Nova York, a prop de casa tenim els nostres escenaris nadalencs particulars. Fugint de l'esperit més consumista del Christmas novaiorquès i salvant les distàncies, els nostres pessebres vivents, les baixades de torxes, les ciutats guarnides i les fires nadalenques són excuses excel·lents per descobrir la màgia del Nadal mentre voltem pel nostre territori.

CELEBREM EL SOLSTICI D'HIVERN

Vespre del 24 de desembre en una petita població del Berguedà. Una gran foguera crema a dalt de la muntanya i una serp de flames, petites des de la distància però enormes vistes de prop, davalla cap al poble, formant un espectacle màgic, digne d'una de les celebracions del solstici d'hivern més autèntiques del país. Som a Bagà, a la festa de la Fia Faia, una tradició que se celebra des d'antic i que permet passar un Nadal màgic al voltant de les muntanyes del Cadí. En una altra vila berguedana, Sant Julià de Cerdanyola, també se celebra la Fia Faia. A Relleu (la Marina Baixa), Organyà (Alt Urgell) i Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà) també s'hi fan celebracions nadalenques amb foc.

NADAL A LES ESTACIONS D'ESQUÍ

No hi ha res que faci més Nadal que un paisatge nevat. Trobar-lo és fàcil. A hores d'ara el Pirineu és ple de neu. I no només això, en algunes pistes d'esquí i pobles de muntanya munten activitats nadalenques de tota mena. El 25 de desembre, a partir de les quatre de la tarda, el Pare Noel arriba amb el seu trineu a la Molina. El 28 de desembre també es munten activitats a la neu relacionades amb el Dia dels Innocents i, com sempre, la tarda del 5 de gener es farà la màgica baixada de torxes amb esquís i l'arribada dels Reis.

A l'estació d'esquí Vallter 2000 el 22 de desembre es farà cagar el tió. El 25 el Pare Noel arribarà a les pistes i el 2 de gener es farà la tradicional baixada de torxes i de l'estrella de Nadal. A la Vall d'Aran també ho tenen tot preparat per a un Nadal molt especial. El 24 de desembre el Pare Noel arriba a la cota 1.800 de les pistes de Baqueira Beret en un trineu de gossos i el dia de Nadal també fa una visita a l'estació per a qui no l'hagi pogut saludar. Per Cap d'Any, a les 19.30 h es fa la baixada de torxes i després els focs artificials per acomiadar el 2013 i celebrar l'arribada del 2014. I el 5 de gener: xocolatada i coca a l'estació i l'arribada dels Reis amb les màquines llevaneu des de la cota 1.800.

FORA PISTES

Amants de la natura, les caminades i els paisatges espectaculars: el Parc Natural de l'Alt Pirineu proposa un grapat d'itineraris guiats per conèixer l'entorn. El 28 de desembre es fa la ruta Descobreix els rastres damunt la neu, per seguir la fauna forestal del bosc de Virós a través dels rastres que deixen. El 30 de desembre es fa la mateixa ruta buscant els rastres a la neu però amb raquetes, i a la zona de la vall de Siarb. El dia 4 de gener és el torn d' Un dia de fotografia a l'hivern, una activitat per aprendre els fonaments de la fotografia alternant teoria a l'aula i pràctica al camp. A més a més, cada dia es fan visites guiades al despoblat de Santa Creu de Llagunes i rutes amb raquetes per diferents espais del parc, i cada dissabte es fa una ruta pel bosc de Montenartró explicant contes i llegendes de la zona. Altres opcions són les rutes guiades amb raquetes al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, o les propostes de MónNatura Pirineus, un equipament pensat per a famílies, ubicat a les Planes de Son, al cor del Pallars Sobirà. Per Nadal ofereixen estades especials, paquets per passar uns dies envoltats de natura i fent activitats de tota mena per aprendre-ho tot sobre la fauna i la flora dels Pirineus, les estrelles, els planetes i les constel·lacions i molts altres temes relacionats amb la natura i la ciència.

POBLES DE PESSEBRE

Carrerons empedrats, cases de pedra, ermites romàniques... Sempre ens agrada passejar-nos per pobles de muntanya i observar-ne tots els detalls. Però si a més és Nadal i s'hi fa un pessebre vivent, la proposta és doblement atractiva. A Catalunya se'n fan en molts pobles. Un dels més espectaculars és el de Corbera de Llobregat, on cal fer un recorregut de gairebé un quilòmetre per caminets de muntanya per anar veient totes les escenes: els pastors, les dones rentant, el paller, la cova, l'aparició de l'àngel, l'Anunciació, els Reis, el riu, el poble de Natzaret amb el mercat i els artesans, els nens fent cagar el tió. A Castell d'Aro també en munten un de gros i molt ben ambientat per tot el nucli antic de la vila i el barri de la Coma, amb més de 400 participants. I a Barcelona destaca la Mostra de Pessebres Vivents, vinguts de diversos indrets de Catalunya, que es fa al Poble Espanyol els dies 21, 22 i 28 de desembre i el 4 de gener. Altres pessebres vivents destacats són els de Prullans, Santa Pau, Pals, Castell d'Aro, Breda, Sant Guim de la Plana, els Prats de Rei, Sant Pere de Ribes, Jesús o Sudanell.