Manual imprescindible del perfecte artista pop (III)

Un músic a l'aeroport? Problemes

+ Les normes de les companyies són confoses, canviants i es presten a múltiples interpretacions. Estàs a mercè de l'hostessa que t'hagi tocat. Si vas molt a l'aeroport ja les arribaràs a conèixer, posa't a la cua que més et convengui. Saluda quan arribis i somriu, té la documentació preparada, segueix les ordres, no pronunciïs cap frase irònica, no parlis amb els companys i estigues pel que has d'estar, acomiada't i dóna les gràcies. Si algú du un instrument com a equipatge de mà que l'amagui. Si el veuen hi posaran una etiqueta per si de cas s'hagués de facturar. És una trampa, a l'avió aquesta etiqueta obliga a baixar-lo a la bodega. No discuteixis, quan no et vegin, la treus i la llences, enlloc hi posa el teu nom. Si et fan signar com a fràgil posa-hi només una creu. Aquest "Fràgil" que tant ens satisfà als músics eximeix la companyia de qualsevol responsabilitat si l'instrument es romp, justament perquè reconeixes que és fràgil.

+ Facturar els instruments té tres perills: que te'ls perdin, que te'ls robin o que te'ls trenquin. Perquè no et perdin la guitarra has d'anar a l'aeroport una hora i mitja abans de la sortida del vol. Si és cap de setmana, o pont, o principi de vacances, afegeix-hi un quart. Les guitarres i els teclats van per la cinta especial, això fa que arribin molt més tard als carros que transporten les maletes fins a l'aeronau, i és ben possible que perdin l'avió si vas amb el temps massa just. Perquè no et robin la guitarra has de pintar amb pintura blanca i lletres ben grosses nom, telèfon i adreça. Un instrument anònim és molt més atractiu de furtar. I perquè no te la rompin l'has de dur dins d'un flightcase de fusta o de plàstic tancat amb clau o encintat, perquè si la caixa s'obre pot ser un desastre.

+ Si només tens un bolo i tornes l'endemà, et convé demanar les dues targetes d'embarcament. En aquest cas comprova que l'etiquetatge sigui correcte, de vegades el sistema informàtic ho interpreta com un transbord i les maletes van i vénen sense que les hagis pogut recollir. Al destí, els instruments surten de vegades per la cinta especial i de vegades per la normal, feu dos equips. Si les guitarres no surten per enlloc anau a veure la Guàrdia Civil. Sovint les confonen amb escopetes, les tenen ells però no avisen. I si us ho han perdut de veres, que us ho tornin tot a casa, res d'hotels, ni sales, ni teatres... no arribaran a temps i entrareu dins complicacions més serioses.

PORTA SEMPRE UN BANYADOR

ET SERÀ MOLT ÚTIL. NEDAR ABANS D'UN CONCERT ÉS MOLT BO PER A COS I MENT