PLAY
Joan Miquel Oliver

Deu ciutats en catorze dies

Manual imprescindible del perfecte artista pop (XIV)

+ En el que duim de curs has pogut comprovar que cantar i tocar un instrument no arriba al 5% de tot el que has de fer. Aquesta estadística es contradiu amb el dia que tens un concert, en què la situació ideal seria que no fessis res més que això: cantar i tocar la guitarra. Els reis tenen un ajudant de cambra, tu necessites un ajudant a la carretera, un road manager. De cara a terceres persones el teu road manager ets tu. Tothom et ve a molestar, recepcionistes d'hotel, productors, tècnics, regidors de cultura, però el teu tour manager s'interposa entre tu i ells, els interromp i fa d'intermediari perquè puguis seguir tranquil·lament repassant una lletra, canviant amorosament les cordes de la guitarra o llegint el diari per relaxar-te. Quan surtis a l'escenari t'has de poder haver ficat en el personatge i totes les dosis de realitat ataquen directament el teu globus de fantasia.

+ Una de les feines més importants d'aquest home de confiança és acompanyar-te onsevulla que hagis d'anar. Estam parlant d'aeroports, hotels, sales, teatres, camerinos, ascensors, vàters, piscines, persones, cafeteries, estudis de gravació, ràdios, i fins i tot a la casa de putes per a qui en sigui usuari. Saber on has d'anar, en quin ordre i a quines hores és complicadíssim. Un company que sigui capaç d'estalviar-te aquesta feina amb solvència et soluciona la vida i allarga per molts anys el temps que siguis capaç d'aguantar al món de l'espectacle.

+ De vegades no saps res de res, ni on ets, ni on tens els instruments, ni on aniràs a dormir... ni t'importa, la veritat. No hi ha ningú que s'hagi desplaçat més que un músic professional, però tampoc ningú que hagi estat en més parca situació de veure el món. El teu cervell no pot assumir la visita de deu ciutats diferents en catorze dies. La fatiga mental és de tal magnitud que necessites una setmana més per descansar. I tampoc ningú no et privarà de passar-te un dematí a Màlaga de bar en bar, menjat fritures de qualitat i bevent cerveses. En tot cas, seran els serveis d'un bon road manager allò que t'estalviarà les penúries de la gira, i et salvarà de tenir la ment ocupada en tasques que es poden delegar perfectament a qui li agradi fer-les i estigui preparat. La qüestió no és com hagis viscut un concert o una gira, hi ha tantes possibilitats com persones, el tema important és que hagis estat en situació de decidir-ho tu.

BOLOCONSELL:

AVISAU-VOS PER TELÈFON DELS CONTROLS D'ALCOHOLÈMIA. EN HAVER ACABAT LA FEINA, TORNAU A CASA PER RUTES ALTERNATIVES