PLAY
JOAN MIQUEL OLIVER

Pura i simple coincidència

Manual imprescindible del perfecte artista pop (entrega XII)

+ Les llistes del millor de l'any no són per als artistes. Tu com a públic o fan del que sigui està bé que les consultis. De vegades són encertades i hi pots descobrir elements boníssims que t'havien passat desapercebuts. Dins de la massa infinita de producció actual, un resum del que pot ser més interessant està molt bé.

+ Tu has fet el teu disc i estàs esperant sortir a dalt de tot. De vegades no sortir el primer ja és decepcionant. Això passa perquè tu no sents de la teva feina el mateix que senten els altres. Tu hi veus moltes més coses, el que hi ha físicament, però també tot el que has descartat, les diferents opcions que has rebutjat, les subtils interpretacions de cada frase, les correspondències de cada part amb el tot, i també tot el que aquest disc hauria pogut ser en circumstàncies plenament favorables de temps, mitjans i capacitats potencials. És clar, la suma de tot això li pega mil voltes a qualsevol altre disc que estigui competint dins de la teva mateixa categoria. D'això se n'ha de treure una lliçó molt important, apunta: has d'aprendre a percebre del teu treball només el que hi ha, i res més. Les preguntes que t'has de fer són: quina impressió se n'endurà algú en una primera escolta? Funcionarà això amb algú que no tengui temps ni experiència per dedicar-li l'atenció que necessita? Té sentit aquesta part sense una sèrie d'elements que has descartat? Estic donant la informació en l'ordre correcte? El tot és coherent, però tenen ple significat les escenes del principi sense saber què passa més endavant?

+ En aquest nivell d'exigència la teva obra sempre serà incompleta, només connectaràs amb qui sigui capaç d'emplenar tota la informació que li fa falta, de reconstruir el puzle que tu mateix no has sabut acabar de resoldre. Normalment aquestes faltes són intrínseques a la natura literària o humana del teu material, no és que ho estiguis fent malament. I de vegades, en la història de l'art, algú pot arribar a una sèrie de conclusions que simpatitzen amb una quantitat monstruosa de gent, però no sempre és mèrit d'aquest algú, normalment és pura i simple coincidència. Una altra cosa és que amb els anys aprenguis a fer-ho coincidir, això sí que marca realment una diferència i et posa dalt de tot. Però la meva recomanació és que perdis el temps en els teus assumptes, si ho forces no t'anirà bé, prova-ho, ja veuràs.

BOLOCONSELL:

EN LLOCS TANCATS MAI HI FA FRED A L'ESCENARI.

SURT LLEUGER DE ROBA, A LA TERCERA CANÇÓ JA ESTARÀS ACLIMATAT