PLAY
JOAN MIQUEL OLIVER

Me n'aniré a dormir feliç

Manual imprescindible del perfecte artista pop (entrega IX)

+ L'oïda és un sentit molt especial, la realitat que percep és intangible, i no podem tancar les orelles com tancam els ulls. Aquest fenomen evolutiu s'explica i està relacionat amb la supervivència de les espècies, i la por, el sentiment que ha salvat la nostra existència des d'abans que fóssim el que som, ens entra a través dels conductes auditius. És per això que no podem dormir quan fa vent i sentim finestres pegant portades o trencadissa de teules. Sabem que el llamp és perillós, però el tro ens terroritza. La música ens arriba per aquest canal i té el poder d'emocionar-nos fins al límit.

+ L'electricitat introdueix en la història de la música un element sense precedents: el volum brutal. Poses els amplificadors al màxim i tot se'n va a la merda. La sensació és aclaparadora, no crec que la naturalesa humana estigui preparada per acceptar res que soni tan fort com cent watts de vàlvules a ple rendiment, per això ens agrada tant. A partir que comptam amb aquest recurs, tot el que ha estat passant fins ara deixa de ser necessari: harmonia, composició, arranjaments... S'inventa el rock i la línia evolutiva dins la història de l'art que continua la tradició clàssica esdevé selecta, minoritària i marginal. El soroll, noise en anglès, és la nova tendència. A finals dels anys vuitanta, músics i públic s'adonen que no els fa falta res més que renou.

+ A què ve aquesta filosofada tan plena d'arguments perfectament refutables? La setmana passada estava ocupat i preocupat en assumptes per a mi de vital importància. Vist en l'obligació d'haver de fer l'article, m'he posat a escriure i he improvisat. Apunta: si et trobes en una situació semblant, arrenca. Tu ets millor o pitjor, aquesta és la diferència, no pots arreglar ni rompre res amb treballs forçats o total passotisme. El que siguis capaç de fer en un minut sense pensar pot valer tant o més que la feina més difícil de la teva vida. La diferència entre l'una i l'altra és minsa, infinitament més petita de la sensació que tu tens. I si el resultat d'una brusca mental no serveix de res als altres, et servirà a tu. Jo no sabia que sabia el que he escrit aquí amunt, i m'ha encantat. Beneeixo la sort i la circumstancia que m'han obligat a sortir-me del programa, com un bon nombre de gent la setmana passada. Me n'aniré a dormir feliç. Apunta: un artista pop és lliure i no respon davant ningú.

BOLOCONSELL:

PRIORITZA LA MIGDIADA PER DAMUNT DE TOT. PASSA D'ENTREVISTES, PROVES DE SO I PARTIDES DE CARTES