PLAY

La música és estètica en estat pur

Manual imprescindible del perfecte artista pop (V)

+ La gent pensa que les melodies s'escriuen per inspiració, per motivacions personals, per gust... i és així en la majoria dels casos. Al principi ho veus d'aquesta manera i està bé, però tu ets músic i saps que els elements amb què treballes són molt escassos. Estam parlant, a la pràctica, de només set o vuit notes, tot el que tens per fer feina els següents quaranta anys. Per això arriba un dia que et pares a pensar com ho fas per escriure una melodia. Comences a veure en les notes les estrelletes d'una constel·lació que es van encadenant d'esquerra a dreta a diferents distàncies i altures. Un pentagrama no s'allunya gaire d'aquesta imatge, és un gràfic que explica l'essència de la música amb un dibuix molt senzill. Una melodia ben escrita queda molt guapa damunt del paper, fa la mateixa sensació d'estar mirant una constel·lació perfecta, o potser és a l'inrevés. El nostre ideal de bellesa està tret de la naturalesa. Les estrelles pendulen amb cables de gravitons les unes amb les altres i entenem que per força la bellesa ha de ser això. Volem que la música sigui com l'Univers, que sigui fidel a la seva harmonia. Per això l'estudi de l'ordre musical és diu així, harmonia.

+ És molt important que deixis de pensar a què et recorden les melodies que escrius, què et suggereixen, quins sentiments et provoquen, a quin estil et remeten. La pintura pot ser abstracta o figurativa. La música sempre és un llenguatge abstracte, no la vulguis omplir d'un significat que no té. A menys que et vegis amb la tediosa situació d'haver de fer bandes sonores. És estètica en estat pur, i serveix per explicar un munt de coses que només es poden fer entendre amb música. Per això es va inventar, fes-ne un bon ús.

+ Tria una nota que t'agradi per començar i prova de fer una melodia sense cap càrrega antropològica. Les notes d'una en una. Sigues analític i objectiu, no t'enamoris de la teva música, pensa que sempre es pot millorar, corregeix, fes proves, combinacions, experiments, juga. Aquesta feina esdevé amb els anys més intuïtiva i ràpida, però no tornis a pensar pus mai més que és una qüestió subjectiva o cultural. Les melodies responen a l'experiència perceptiva de la física acústica. L'estil, el gènere i les tendències són una càrrega que dóna peu a falses interpretacions. Aquests conceptes t'arribaran a fer molta nosa perquè fan que el teu art s'infravalori arbitràriament.

PORTEU SEMPRE UNA GUITARRA DE RECANVI

NO PARARÀS UN CONCERT PERQUÈ

SE T'HAGI ROMPUT UNA CORDA