PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Dos policies i un paisatge

'True detective' és un 'thriller' sobre les dificultats de trobar un assassí

True detective és un drama policial en què les víctimes últimes del que sembla un cas d'assassinats d'un psychokiller són els responsables de la investigació. Amb aquesta sèrie, la HBO aposta per primer cop pel procedimental de llarga durada. Com a The killing, Top of the lake i The bridge, aquí el crim és el detonant per endinsar-se en els conflictes d'un territori molt concret, el rerepaís de la zona costanera de Louisiana. Els agents Rust Cohle (Woody Harrelson) i Martin Hart (Matthew McConaughey) recorren l'estat a la recerca de l'home que ha comès una sèrie d'execucions rituals. Des del primer capítol sabem que la investigació no serà fàcil. True detective es mou en dues línies temporals: els policies són interrogats en el present sobre el que va tenir lloc fa disset anys. També ens deixen clar que aquesta és una sèrie de personatges: el pes dramàtic recau en la relació tibant entre Cohle, que encarna el policia clàssic obert a entendre els problemes de la seva gent, i Hart, un agent amb un passat tràgic que el turmenta i una capacitat intel·lectual per sobre de la mitjana.

El creador de True detective, Nic Pizzolatto, és un escriptor de literatura negra que fa entroncar la seva primera sèrie televisiva amb l'imaginari del southern gothic. A mesura que avancen els capítols anem descobrint un país marcat per l'integrisme religiós, el racisme, la violència sexual i la decadència econòmica en un context insòlit que proporciona imatges tan fascinants com grotesques. Amb True detective, la HBO s'apropia d'elements que ja han explorat altres sèries per oferir-los amb la seva pàtina de prestigi. Aquest cop treballen amb un únic director, Cary Fukunaga, que treu el màxim profit de les possibilitats expressives d'un dels paisatges més transitats de les ficcions de televisió recents. La Louisiana que ressegueix True detective té l'aspecte d'un territori devastat sense que hi hagi passat cap accident meteorològic.

Però el que podria ser la millor troballa de True detective prové del Zodiac de David Fincher, la pel·lícula que va regirar les inèrcies del thriller contemporani. Aquí ja no es tracta de descobrir qui és l'assassí ni d'entretenir-se en les metodologies detectivesques, sinó de radiografiar com afecta els dos protagonistes la impossibilitat de resoldre un cas al llarg dels anys. Aquest menysteniment dels objectius típics dels procedimentals i el ritme lent, tan poc televisiu, s'estan convertint en els seus principals riscos i atractius. Si no decau en els pròxims cinc capítols, True detective entrarà al top ten de 2014.

A FAVOR
Les diferents instantànies del paisatge humà de Louisiana: el bordell enmig del bosc, els predicadors ambulants, el pescador solitari...

EN CONTRA
L'excessiu to de gravetat turmentada que gasta el personatge de Matthew McConaughey.
 
TRUE DETECTIVE Temporada 1****
Nic Pizzolatto per a HBO
Es pot veure a Canal+ i YOMVI