PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Dona persegueix assassí

Gillian Anderson protagonitza 'La caza', drama criminal d'èxit de la BBC

A l'ètnia mouso, en un racó de la Xina, són pràctica habitual la poliàndria i les “nits dolces”. Les dones conviden els homes a passar una nit amb elles. L’endemà, ells han de marxar. No existeix la institució matrimonial i el llinatge es manté per la línia materna. Així ho explica la superintendent Stella Gibson (l’antiga estrella d’ Expediente X Gillian Anderson), protagonista de La caza (The fall), a una col·lega policia mentre discuteixen sobre el cas que estan investigant. El d’un assassí en sèrie, Paul Spector (Jamie Dornan), que ataca dones d’un mateix perfil: joves, professionals i independents.

‘THRILLER’ A IRLANDA DEL NORD

La caza és un dels thrillers televisius que ha triomfat a la Gran Bretanya l’última temporada. Una producció de la BBC a Irlanda del Nord que no pretén trencar cap esquema però compleix amb més que eficàcia la seva funció: enganxar l’audiència amb una trama criminal pertorbadora. S’estructura com el típic joc del gat i la rata en què una agent ha de detenir un criminal fascinat per la seva perseguidora. Els espectadors, al contrari dels policies, sabem de bon començament qui és el psicòpata sexual. El seu perfil no és nou: home de família amb una feina respectable (conseller matrimonial!) que du una doble vida com a sàdic assassí. La selecció de l’intèrpret ha estat més agosarada: Jamie Dornan, un home més que atractiu en un paper més que repulsiu. Que el guapo de la pel·lícula sigui el dolent reforça el cert caràcter feminista que pren la sèrie.

A la manera d’altres policies de ficcions actuals, la superintendent Gibson és una dona forta, individualista i obsessionada amb la seva feina que marca territori en un món dominat pels homes. I, a més, cita curiositats antropològiques que subratllen la seva idea de la sexualitat. La majoria de personatges secundaris femenins donen mostres d’una solidaritat congènere que es veu accentuada davant dels violents atacs del pervertit, que la sèrie mostra amb pèls i senyals. Rere l’aparença de dona de gel de Gibson ens sembla intuir una persona igualment sensible al tema. Gillian Anderson, una intèrpret que ha guanyat atractiu amb el pas dels anys, atorga carisma a un paper que no destaca per la seva originalitat.

Rere una trama típica però ben explotada, la sèrie treu profit de la peculiaritat del context on se situa. La caza té lloc en una Irlanda del Nord on s’ha acabat el terrorisme però no la violència. En segon pla es dibuixa una comunitat on es noten les ferides del passat: els amplis panells que commemoren policies morts a la comissaria, les xarxes de complicitat i omertà en segons quins barris, les batusses que encara ocasionen víctimes, les suspicàcies que desperta una policia arribada de Londres com és Gibson...

La sèrie creada per Allan Cubitt s’estén al llarg de cinc episodis d’una hora de durada cadascun i desemboca en un final obert. La producció de la segona temporada de La caza ja està en marxa i comptarà amb un capítol més que la primera entrega, però el rodatge s’ha hagut d’endarrerir pels compromisos laborals dels seus respectius intèrprets. D’una banda, Gillian Anderson tenia pendent participar en un parell de films i, de l’altra, després de donar vida a un dels personatges més desagradables de la televisió recent, Jamie Doran ha estat l’actor escollit per protagonitzar la versió cinematogràfica de 50 ombres d’en Grey... Retrobar-lo de nou com a psicòpata sexual resultarà tot un xoc.


★★★

A FAVOR
La capacitat que té la sèrie
per provocar inquietud
tot i no inventar-se res de
nou.

EN CONTRA
L’estereotip de la policia
forta, centrada només en
la feina i amb una vida
sentimental desastrosa.


'LA CAZA' TEMPORADA 1
D'ALLAN CUBITT
PER A LA BBC NORTHERN IRELAND
En emissió a AXN España