ESCENES
BELÉN GINART

DespertaLab obre portes a la creació teatral emergent

La Sala Atrium estrenarà tres espectacles creats mitjançant una beca

DespertaLab obre portes a la creació teatral emergent / MARIA CONTRERAS  JERICK RAIMOMDI ALEIX MELÉ Zoom

“Sumar sinergies ens ajuda a créixer”. El director de la barcelonina Sala Atrium, Raimon Molins, resumeix en una frase la filosofia que hi ha darrere el projecte DespertaLab, impulsat conjuntament per l’Atrium i la Nau Ivanow. El nom mateix de la iniciativa és una suma. Ajunta l’antic Atrium Lab, la línia d’exhibició d’espectacles més experimentals de la sala, i la beca Desperta, promoguda des de la fàbrica de creació ubicada al barri de la Sagrera. El resultat és un tríptic de teatre emergent que es pot veure a l’Atrium fins al 19 de juliol.

El de suma de sinergies és un concepte que comença a arrelar fort en el món del teatre. On abans es buscava l’exclusivitat i la competència, ara són molts els progamadors, directors de festivals i responsables de sales que reivindiquen la col·laboració com l’única via per transcendir les limitacions pressupostàries que marquen avui la producció escènica. Així, semblava natural ajuntar la voluntat de la gent de l’Atrium de programar “espectacles que potser no s’adeqüen a les lleis del mercat, però que de fet ja estan fent també altres sales de Barcelona”, com els defineix Molins, amb la beca de la Nau Ivanow, creada amb la mateixa filosofia d’impuls a l’experimentació.

Per optar-hi cal que el responsable de la companyia i el 60% del grup tinguin un màxim de 35 anys. Amb tot, Molins es resisteix a parlar d’un projecte adreçat a creadors joves, perquè entre els participants hi ha també professionals de llarga trajectòria empesos per la necessitat artística d’explorar nous camins. Els muntatges guanyadors de la primera edició del DespertaLab són La pista (primer premi, dotat amb 2.000 euros per a la producció de l’espectacle), Bailong (segon, amb 1.000 euros de dotació) i Les estrebades d’una pinta trencada (tercer, sense dotació econòmica).

Bailong ha sigut la primera de les produccions a estrenar-se. L’obra és una peça escrita i dirigida per Ana Roca en què conflueixen el turisme de masses i la crisi personal de tres amics esquitxats per la infelicitat d’una cultura basada en el consumisme. La trobada disfuncional entre la realitat i la ficció marca la posada en escena d’una obra que, com explica Roca, “sense DespertaLab” haurien fet “igualment”, “però hauria sigut més petita”.

La pista és una adaptació lliure de la novel·la d’Horace McCoy Oi que maten els cavalls? i de la versió cinematogràfica de Sydney Pollack. Els seus responsables són la companyia Menú Teatral, sorgida de les aules de l’Institut del Teatre, i la dirigeix David Maqueda. El grup va començar a treballar en aquest muntatge sobre la lluita per la supervivència molt abans de presentar-se al DespertaLab, i de fet ja tenien productor, el Teatre Gaudí, que la programarà després de les representacions a l’Atrium. Però, com explica Maqueda, el premi ha sigut molt important per donar forma a l’espectacle, una creació col·lectiva amb dramatúrgia de Jaume Viñas.

El cicle es tanca amb Les estrebades d’una pinta trencada, tesina de final de carrera de dues alumnes de l’Institut del Teatre, Elena Nieto i Mar Pawlowsky. És la producció més transversal pel que fa a l’experiència de l’equip: a les dues actrius novelles se’ls han sumat una sèrie de col·laboradors amb molt bagatge, com el director Antonio Calvo, l’escenògraf Sebastià Brossa i el dramaturg Jaume Viñas, que amb aquesta peça fa doblet al DespertaLab.L’espectaclesemblava predestinat a no transcendir les aules de l’Institut del Teatre. Ara es representarà a la Sala Atrium i potser després tindrà un recorregut més llarg. Facilitar el contacte entre companyies i programadors també forma part de la dotació immaterial del premi DespertaLab. |

DespertaLab Sala Atrium (Barcelona)

‘Bailong’, fins al 21 de juny. ‘La pista’, del 25 de juny al 5 de juliol. ‘Les estrebades d’una pinta trencada’, del 9 al 19 de juliol. Més informació: www.atrium.cat