Paladars
Cultura 24/05/2013

Descobrir el Portugal més gastronòmic

O Lusitano, una botiga 'delicatessen' plena de propostes gustoses

Eva Rexach
2 min

Portugal, el país del fado i la saudade , la terra de Pessoa i Saramago, de les platges de l'Algarve, els palaus enrajolats i, sobretot, Lisboa -possiblement una de les ciutats més boniques d'Europa-, és molt més que tot això. I és que, malgrat la proximitat, ens atreviríem a dir que Portugal encara és poc conegut a casa nostra i que aquests tòpics encara defineixen el país veí per a la majoria de nosaltres. Per això una bona manera de descobrir el país és a través de la gastronomia: la cultura del menjar, a tot arreu, ens permet acostar-nos als diferents territoris, als productes típics, a les maneres de cuinar i de menjar, a les tradicions familiars i a la història.

GASTRONOMIA LUSITANA AL POBLENOU

Obert des de fa quatre anys, O Lusitano és el projecte del català Carles Armengol i el portuguès Ricardo Paulo Correia. Distribuïdors de productes portuguesos per a restaurants i botigues delicatessen , van posar en marxa aquest establiment on -a banda de poder-hi comprar vinhos verdes , portos, compotes, formatges i els molt populars flocs de cereals Nestum, que els portuguesos devoren per esmorzar- també és possible fer-hi un mos o fins i tot un àpat complet.

UNA GASTRONOMIA VARIADA

La carta d'O Lusitano no és gaire extensa, però no s'està de res: hi trobareu receptes de tot el país i per a tots els paladars. ¿Que us ve de gust provar el bacallà, la seva especialitat i el plat més conegut de Portugal? Doncs aquí hi podreu degustar el bacalhau à Brás (amb ceba, patates, ou i julivert), el bacalhau com natas (amb patates, ceba, crema de llet i pa ratllat) i les delicias de bacalhau (amb espinacs, gambes i mozzarella ), per posar-ne tres exemples. ¿Que sou més de patés i amanides? Proveu la s alada palhais con azeitona (amb formatge de cabra, olives negres i orenga) i el paté de licor de ginja (un tipus de cirera). Si el que voleu és compartir alguna cosa per picar, demaneu una taula de formatges o uns petiscos salgados (un plat variat amb empanades de gambes, de pollastre amb curri, de garrí, bunyols de bacallà i coxinhas ). ¿Us ve de gust un plat contundent? Doncs la millor opció és la feijoada à transmontana , una ració de fesols vermells, col llombarda, carn de porc, ceba, pastanaga, farinheira , botifarra, xoriço i brou de gallina. I de postres, qualsevol dels pastissets que tenen al mostrador, com el pastéi de nata o la sardinha doce , acompanyats d'un bon cafè remenat amb un palet de canyella.

EL VI, PRODUCTE ESTRELLA

Portugal és el sisè país productor de vi del món: amb quasi 30 regions escampades per tot el territori, incloent-hi Madeira i les Açores, pot presumir de tenir una cultura vitivinícola molt rica i variada. El Douro (Duero) és el seu riu estrella, com el Rin ho és per als alemanys i alsacians i l'Ebre i el riu Oja per als territoris de la DOC Rioja. A la regió del Douro (Patrimoni de la Humanitat) s'hi produeixen els excepcionals i mítics vins fortificats de Porto; cal no oblidar, però, els de l'Alentejo, els molt populars vinhos verdes , una de les denominacions d'origen més populars i exportades. A O Lusitano aposten fort pel vi, sobretot els vins d'autor, per això és un bon lloc per descobrir noves propostes.

O LUSITANO

Castanys, 23 (Barcelona)

T.932 211 510

www.olusitano.com

stats