ESCENES
BELÉN GINART

Delícies per als gurmets més petits

El festival El Més Petit de Tots acosta l'escena als nens de 0 a 5 anys

L'ambició d'oferir espectacles selectes pensats específicament per a nens de zero a cinc anys va motivar la creació d'El Més Petit de Tots. Era el 2005, i els organitzadors, responsables de LaSala Miguel Hernández de Sabadell, volien contrarestar la falta d'aquest tipus de propostes a les cartelleres. Vuit anys més tard, les dimensions que ha adquirit la iniciativa confirmen que la idea era tot un encert. Del 9 al 24 de novembre, la novena edició del festival tindrà lloc simultàniament en vuit teatres de Catalunya i el País Valencià. I continua creixent.

ESPECTACLES I EXPERIÈNCIES

Conscients que l'etiqueta públic familiar funciona sovint com un calaix de sastre mal endreçat, l'Eulàlia Ribera (directora artística del festival) i el Jordi Colominas (director executiu) restringeixen la programació a aquells espectacles que no s'adrecen a tots els públics, sinó només als més petits. Els agrada dir-ne experiències , un terme més ampli per encabir unes propostes en què els nens no són simples espectadors, sinó part implicada i agents actius.

Els infants no s'asseuen al pati de butaques (reservat normalment als pares) sinó que s'instal·len a l'escenari i interactuen amb els intèrprets. Són convidats a tocar, ballar, gatejar, parlar, totes aquelles coses habitualment vedades als espectadors tradicionals, i esdevenen protagonistes d'unes propostes que els permeten viure les arts escèniques des de dins.

Tot festival té la seva inauguració, i la d'El Més Petit de Tots serà demà a partir de les 11 del matí al Teatre Principal de Sabadell. L'escenari es convertirà en la pista d'una discoteca amb accés restringit: només hi podran pujar els nens que no passin dels cinc anys. Serà la primera d'una sèrie de propostes que inclouen títols com Planeta KA (2) (una invitació a la descoberta d'un entorn ple de textures, sons, desnivells, coves i espais secrets) i Sensacional (3)(que permet als nens sentir-se a l'interior d'una gran pantalla), totes dues de la companyia Imaginart; Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots (a mig camí entre les arts plàstiques i la poesia visual); Bach à sable, en què els belgues Théâtre de la Guimbarde ofereixen als nens un viatge d'iniciació al món de la música clàssica i la dansa, o Almazuela (1),de la companyia Roberto G. Alonso (una immersió en un món oníric de gran força visual).

DE SABADELL AL MÓN

Els teatres que acullen el festival, a més de LaSala i el Principal de Sabadell, són el Mercat de les Flors i el Graner de Barcelona, l'Aurora d'Igualada, l'Escorxador de Lleida, el Principal d'Olot, el Municipal de Benicàssim, el Mira-Sol (programació off del Teatre-Auditori de Sant Cugat) i el Clavé de Tordera. Entre tots aporten el 70% dels 160.000 euros del pressupost, i cadascú defineix la programació (no tots els espectacles es fan arreu) segons els seus recursos. Però l'objectiu és comú: posar unes bases sòlides per conquerir el públic del futur.


EL MÉS PETIT DE TOTS
DIVERSOS TEATRES
Del 9 al 24 de novembre
www.elmespetitdetots.cat