ESCENES
BELÉN GINART

Decàleg d’imperdibles per al festival més petit de tots

Arts escèniques per a nens de fins a cinc anys en deu ciutats catalanes

Diuen que el públic infantil és el més exigent i difícil. La desena edició del festival El Més Petit de Tots, dirigit per Eulàlia Ribera i Jordi Colominas, estén per deu ciutats la seva programació d’espectacles fets des de la màxima exigència, amb una concepció, una durada i un format específics per a infants fins als cinc anys. Un fèrtil planter de nous públics en què els nens perden la condició de simples espectadors per esdevenir protagonistes.

LITTLE NIGHT La Sala Miguel Hernández de Sabadell (que l’any 2005 va impulsar el festival), la productora Imaginart i Unicorn Theatre, de Londres, referent en espectacles per a infants, s’alien en la coproducció d’aquesta peça, concebuda especialment per a la desena edició del festival. Una proposta molt interactiva feta d’imatges i sons en contínua transformació, per a espectadors d’entre 18 mesos i tres anys.

ÉDREDON La companyia canadenca Les Incomplètes es capbussa en la intimitat, la identitat i la recerca de l’altre amb unes eines tan suggeridores com les ombres xineses, les làmpares sonores, les projeccions i la poesia del cos. Un tendre exercici sense paraules amb una emotiva banda sonora.

ENTRE DEUX PLUIES / PRIMO / KLEUR (COLOR) La dansa és un dels gèneres protagonistes, amb propostes com el solo damunt de pedres irregulars i esquitxades de pluja de la companyia francesa A K Entrepôt, el duet subaquàtic de Primo i Kleur (Color), una peça gestada al veterà centre de dansa contemporània Dansmakers, d’Amsterdam.

MEVA TEVA / AUPAPÁ Més coartades per introduir els infants en el món del ball. Meva Teva és una experiència guiada per pedagogues de la dansa i pensada per reforçar els vincles emocionals de nens, pares i mestres amb el joc i el moviment. A Aupapá, els espectadors són convidats a gaudir de les evolucions d’una ballarina situada en un espai sorprenent: l’interior d’una capsa de vidre.

BARROKINO La companyia basca Teatro Paraíso fa 35 anys que està compromesa en la familiarització dels infants amb el teatre i l’educació artística, una dedicació guardonada el 2012 amb el Premio Nacional d’arts escèniques per a la infància i la joventut. Ara han sumat forces amb l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, amb la música barroca com a centre d’interès.

NIDOS La companyia Teloncillo (receptora del mateix Premio Nacional el 2013) signa una proposta molt lligada a la natura, inspirada en els poemes de Carlos Reviejo i Gloria Fuertes. Sota la mítica protecció d’un arbre, els nens són convidats a jugar i exercitar els sentits, temptats amb sons, imatges, colors i animals.

MEU JARDIM La desena és també l’edició més internacional del festival, amb espectacles com el del brasiler Grupo Sobrevento. Aquesta obra sobre un home que transforma un desert en un jardí vol ensenyar als petits espectadors que les accions individuals poden canviar el món. Objectes i sons al servei d’una història optimista, de tall clàssic i arrelada en la tradició.

LATUNG LA LA DIU QUE EL PES PETIT ÉS EL PES MÉS GRAN DE TOTS Ubicat en els llimbs plenipotenciaris de la barreja de gèneres i disciplines, l’artista David Ymbernon ha sabut crear un segell inconfusible, sempre amb el taronja com a color identificatiu. L’artista barreja imatges i sons, sense fil conductor però amb una immensa capacitat suggeridora.

PLANETA KA Descobrir el món és una de les tasques fonamentals dels menuts. Aquest espectacle els permet endinsar-se en un planeta ignot en què, amb la guia d’una exploradora i de la seva pròpia curiositat, experimentaran amb textures, sons, desnivells, imatges, coves i llocs secrets. Un espai lliure de perills, que els nens poden trepitjar, tocar i resseguir a plaer.

FESTA DE CLOENDA No hi ha bon aniversari sense festa, i a El Més Petit de Tots en faran quatre durant el cap de setmana del 22 i el 23 de novembre, perquè hi puguin participar 300 nens de fins a cinc anys (més acompanyants adults) per sessió. Però totes amb la mateixa programació: discoteca infantil, dibuixos animats, concerts, espectacles… Que no decaigui! |

El Més Petit de Tots Diversos teatres de Sabadell, Igualada, Barcelona, Lleida, Olot, Benicàssim, Sant Cugat, Tordera, Granollers i Tarragona. Del 8 al 23 de novembre Més info: www.elmespetitdetots.cat