MÚSICA
Cultura 17/07/2015

Cyril Neville, ‘gumbo’ aristocràtic al Grec

El llegendari percussionista i cantant de Nova Orleans presenta el supergrup Royal Southern Brotherhood

Borja Duñó Aixerch
3 min
Cyril Neville, ‘gumbo’ aristocràtic al Grec

“El gumbo és un plat tradicional afrocrioll de Nova Orleans que té molts ingredients, però que comença amb el que anomenem roux. Tothom que sap com es fa el gumbo sap que si parteixes d’un bon roux faràs un bon gumbo, però si el roux no està ben preparat, només et quedarà una sopa”. Qui explica això és el cantant i percussionista nord-americà Cyril Neville, llegenda viva del southern soul amb un currículum que costa de condensar en poques línies. Els seus mèrits passen per haver sigut membre dels influents The Meters i dels famosos Neville Brothers (ell és el més jove dels germans). Entre altres coses, també ha coescrit cançons amb Bono, d’U2, Taj Mahal i Daniel Lanois, i ha participat en discos de Bob Dylan, Robbie Robertson, Dr. John i Willie Nelson. I aquest dijous, 23 de juliol, arriba a Barcelona per presentar al Grec el seu supergrup de southern rock amanit amb tot tipus d’espècies criolles: Royal Southern Brotherhood o el que ell anomena gumbo musical.

“La raó per la qual utilitzo aquest terme quan parlo de la nostra música és que, com el gumbo, utilitzem molts gustos musicals diferents, com el rock, el reggae, el jazz, el funk, el zydeco, el second line, els ritmes afrollatins...” Costa saber quin gust té aquesta escudella criolla que es fa amb arròs, marisc, pollastre i altres viandes sense viatjar a algun dels indrets del golf de Mèxic d’on és tradicional, però ens podem fer una idea de com sona Royal Southern Brotherhood si diem que Neville és originari de Nova Orleans i que poc després de l’huracà Katrina va decidir emigrar a Austin: com un còctel de ritmes de Louisiana amb potents guitarres elèctriques de Texas.

Després del Katrina i amb la casa negada, Neville va escriure una carta molt dura en què carregava contra les autoritats per la seva gestió del desastre i denunciava la situació dels músics a la seva ciutat. Molts, com ell, es van haver de desplaçar a Austin per poder tocar. Des de fa un temps, Neville ha tornat a l’estat de Louisiana, però, de Texas, per exemple, se’n va endur contactes com el del guitarrista Tyrone Vaughan. Ell va substituir Devon Allman (fill de Gregg Allman, de The Allman Brothers Band, grup amb el qual ha actuat algunes vegades en qualitat d’artista convidat).

Fixem-nos un moment en els cognoms: Neville, Vaughan, Allman... parlem de l’aristocràcia del southern rock. Perquè, esclar, Tyronne no es diu Vaughan per casualitat. És fill de Jimmie Vaughan i nebot de l’influent Stevie Ray Vaughan, que va ser qui li va regalar la seva primera guitarra, als cinc anys. A través seu, el blues brut, elèctric i inflamat del tiet Stevie es deixa sentir en la música de Royal Southern Brotherhood. “Quan el Devon Allman va decidir deixar el grup, vaig recordar que, mentre vivia a Austin, una vegada m’havien presentat el Tyrone”, recorda Neville. “En aquell moment no sabia com es deia de cognom i he de dir en favor seu que mai el va mencionar”, assegura. Quan va saber que tocarien prop d’Austin, Neville li va enviar tres cançons perquè se les aprengués, sense dir res a la resta del grup. Quan va pujar a l’escenari a tocar els seus solos incendiaris, “la pintura va començar a saltar de les parets”, explica. “El Tyrone ha portat l’autèntica i característica aroma de la guitarra texana, que ha afegit un gust picant al nostre gumbo ”, diu Neville. “Ve d’una família de grans guitarristes que han influït altres músics des dels anys 60, però, dit això, el Tyrone té el seu propi estil i irradia una presència escènica que és només seva”, segueix.

De fet, Royal Southern Brotherhood ha tingut dues baixes des que es va fundar l’any 2011. En la formació original també hi havia Mike Zito, però ni ell ni Allman ja no visitaran Barcelona. El grup actual manté la potent base rítmica original amb Charlie Wooton al baix i Yonrico Scott a la bateria i es completa amb les guitarres de Bart Walker i Tyrone Vaughan. Amb aquests membres, el grup presentarà el seu treball més recent, Don’t look back (2015), tercer àlbum d’estudi i quart si comptem el directe Songs from the road: Live in Germany (2013). |

Grec 2015: Royal Southern Brotherhood + The Excitements BARTS (Barcelona). Dijous 23. 21 h. 24-30 €. Royal Southern Brotherhood són Cyril Neville, Charlie Wooton, Yonrico Scott, Bart Walker i Tyrone Vaughan

stats