BORJA DUÑÓ AIXERCH

Cordes per a Kiko Veneno

Cordes del Món i Raül Fernández 'Refree' vestiran les cançons del de Figueres

La col·laboració de Kiko Veneno amb Raül Fernández Refree està donant fruits més enllà del magnífic últim disc del de Figueres, Sensación térmica (2013). En aquest treball, el pop mediterrani de Veneno expandia els seus horitzons sonors gràcies al gust per l'experimentació de Fernández. Ara, però, no es tracta d'entrar junts a l'estudi sinó d'aconseguir que els grans d'èxits de Kiko Veneno s'entenguin dalt d'un escenari amb Cordes del Món, una formació jove (només té un any i mig), que surt del Centre d'Estudis Musicals María Grever i que rep el suport del Museu Etnològic de Barcelona i del Taller de Músics.

CICLE CONNEXIONS

El concert, que es farà el 7 de novembre a la sala Apolo de Barcelona, el 8 a Manresa i el 15 a Girona, és una coproducció del cicle Connexions -que organitzen el segell Bankrobber i el Taller de Músics- i la Fira Mediterrània de Manresa. Cordes del Món va demanar treballar amb Kiko Veneno, que no va dubtar a trucar a Raül Fernández Refree perquè dirigís uns arranjaments en què també han treballat Michael Thomas, Joan Antoni Pich i Xavi Lloses. Fernández no ho va dubtar ni un segon: "Quan el Kiko em demana alguna cosa m'hi tiro de cap", assegura. Veneno afirma: " Refree té molt bones idees musicals i li va semblar bé, som un tàndem creatiu i treballarem així cada vegada que l'oportunitat sigui bona".

Per l'autor d' Échate un cantecito (1992), la figura de l'arranjador resulta imprescindible. "La història recent de la música popular, diguem dels últims 60 anys, ens mostra que sense arranjadors i productors molt pocs artistes haurien aconseguit donar forma a les seves idees. Escriure cançons és una cosa, vestir-les i fer-les sonar és l'altra cara de la moneda", explica. José María López Sanfeliu (el nom real de l'artista) va encarregar a Michael Thomas ("amic i veí de Sevilla") els arranjaments de quatre de les cançons i en va deixar nou per a Fernández, amb qui va decidir el repertori. "Fins aquí arribo, no els donaré instruccions de com han de fer la seva feina, no sabria fer-ho, simplement confio en el seu talent i en la seva disponibilitat per debatre amb mi alguns dubtes si es dóna el cas".

Fernández ha treballat amb la idea de "respectar l'esperit de les versions originals però donant-los una nova tímbrica i més gruix", per a la qual cosa ha comptat amb una formació de deu violins, tres violes, tres violoncels i un contrabaix. Segons Ernesto Briceño, director de Cordes del Món, es tracta d'una "relectura harmònica, una desconstrucció tímbrica de les cançons del Kiko, un nou vestit".

El repertori serà una "mescla ben combinada entre clàssics, cançons menys conegudes però que poden adquirir un relleu molt especial amb les cordes, dues cançons de Sensación térmica , aprofitant que el Raül les té fresques, i una cançó nova". Los planetas , Me siento en la cama , Los delincuentes i La felicidad (la nova) són algunes d'aquestes peces.

Veneno vindrà amb la seva banda i només haurà d'ajustar "la intenció i els volums, tocar amb certa suavitat, diguem que amb una energia no violenta". El to l'acabaran de trobar en els tres dies d'assajos previs als concerts. Sanfeliu, que encara no ha sentit els arranjaments, reconeix que per a ell "és un misteri com sonarà". "No sabem quina energia es produirà, però les meves expectatives són boníssimes, serà una meravella, ja estic desitjant que arribin els concerts i crec que el públic s'alegrarà de veure les meves cançons acompanyades per cordes; la música és una cosa viva".