MÚSICA
Cultura 02/05/2014

Clownia, la utopia dels Txarango

Dos dies de música, teatre i circ per celebrar la sortida de ‘Som riu’ i l’inici d’una gira que durà el grup a Nova York

Borja Duñó Aixerch
3 min

Pels Txarango, Clownia és la ciutat utòpica que hauria pogut ser Barcelona i que no és. “Una ciutat on és possible que hi hagi música, circ i teatre al carrer”, explica Alguer Miquel, cantant del grup format al Barri Gòtic que, quan va entrar en vigor la llei del civisme, va veure com molts amics músics emigraven a Berlín o Istanbul. Ara, per presentar el seu segon treball ( Som riu, 2014) i iniciar una gira que els portarà al Central Park de Nova York al juliol plantaran el seu món ideal a Sant Joan de les Abadesses.

La Troba Kung-Fú, Els Catarres, Cesk Freixas, Orxata Sound System i d’altres ompliran tres escenaris -un d’ells gratuït- i dos dies de programació musical, teatre social i circ. “Nosaltres sempre hem cantat molt al món del circ, que ens agrada com una manera diferent de participar en la societat: viure sobre rodes i voltar d’un poble a l’altre amb la voluntat d’il·lusionar, evadir, fascinar… L’hem agafat com a exemple de funcionar”, explica Miquel.

Els grups que participen en el Clownia són “els companys amb els quals hem tocat més en els últims anys”, diu el cantant. I, de fet, per als Txarango l’experiència és inèdita: “No tenim ni idea de com es munta un festival, sabem què es troba un grup quan hi va, com volem que se sentin les bandes que vénen a tocar, com volem que ho visqui el públic, però no tenim cap festival de referència”. A més, es tracta d’un esdeveniment molt nou, tant per a Sant Joan de les Abadesses com per al Ripollès, on “mai hi ha hagut un esdeveniment d’aquestes característiques”.

De fet, tenen el poble revolucionat. “Tothom s’està apuntant al festival: els locals, les botigues, els bars, tothom està organitzant descomptes amb la polsera del festival”. La idea és que hi hagi molta interacció entre el poble i la gent que ve de fora i per això a la plaça major hi ha concerts oberts a tothom cada matí (com els de Bonobos, 9son i Deudeveu, a banda del circ).

ACTIVITATS DE DIA

“Ens agradava molt que hi hagués activitats de dia, perquè aquí estem molt acostumats que els concerts comencen a les 12 de la nit i acaben a les 4 de la matinada, i quan anem per Europa toquem a les 6 o les 7 de la tarda. Ens semblava que era un horari molt sa i que obria la proposta a molta més gent. A Clownia els horaris comencen a les 11 del matí i acaben a les 4 de la nit passades per als més valents, però hi ha activitats durant tot al dia”, subratlla.

De fet, aquesta serà l’única oportunitat de viure el festival que tindran tots aquells que s’hagin quedat sense entrada, ja que els 4.000 abonaments que es van posar a la venda fa un mes i mig es van esgotar en només 14 dies. Res de nou d’un grup acostumat a veure com els seus discos es descarreguen a la velocitat del llamp (120.000 baixades legals del primer i més de 100.000 del segon). “Com que també hi ha espectacles de circ i de teatre ens semblava que havia de tenir una mida que permetés gaudir de les coses. Sant Joan de les Abadesses és un poble de 3.000 habitants”. I aquest cap de setmana doblarà la població.

Pel que fa al circ, hi haurà les actuacions de Cronopis i de Pallassos Sense Fronteres, que també explicaran en què consisteix la seva feina i que rebran un 5% dels beneficis de la moneda del festival, el clown. A més, es podrà veure Remenant els boscos, del director i actor Janot Carbonell, “que ha transformat l’experiència amb un noi de Gàmbia, la seva parella lingüística, en una obra de teatre”.

CLOWNIA FESTIVAL

SANT JOAN DE LES ABADESSES

2 i 3 de maig

www.clowniafestival.cat

stats