OBLADI-OBLADA

Chi Birmingham: "Creativitat = Felicitat"

Viure al límit dels 'deadlines'

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

De la lectura al dibuix. Del dibuix a les idees. De les idees a les històries. I de tot plegat a les il·lustracions que l’acaben portant a publicar per a The New York Times, The Wall Street Journal o Adobe. Artista i curiós. Només fa el que li dóna la gana i precisament això és el que més valora de la seva feina: la LLIBERTAT. De poder dibuixar quan, com i on vol; de no haver de demanar permís a ningú. De poder viure al límit dels deadlines i –després– emprenyar els companys d’estudi. El seu estil és gràfic, net. Alegre. Directe. Conceptual i bonic a parts iguals. Únic, com ell mateix = s’aixeca més aviat per poder cuinar, abaixa les revolucions anant en bici i s’entén quan es posa a escriure. I ho té clar: és la felicitat el que porta l’èxit i no l’èxit el que acaba derivant en FELICITAT. En el seu cas: com més feliç, més creatiu. I com més creatiu, més FELIÇ = el loop de la seva vida.

ACCIÓ-REACCIÓ
Com fas el que fas? Sovint començo a dibuixar sense tenir res al cap. És el traç el que em porta les idees. I una vegada tinc algunes formes sobre el paper, les converteixo en relats. ¿Expliques històries? Les resumeixo visualment. De fet, gran part de la meva feina consisteix a llegir i reaccionar. ¿És més conceptual que decorativa? A parts iguals. Tendeixo a fer que la història tingui molt de pes, però estèticament sempre ha de quedar bé. ¿Diries que una imatge sempre és millor que mil paraules? Una bona imatge sempre et portarà on vulguis més ràpidament.

'LIMITLESS'
Com et relaxes més? Anant en bici. I és el que faig sempre quan torno de treballar: un passeig cap a casa. ¿Com t’ho passes millor? Sortint cada setmana amb altres il·lustradors. ¿I què feu? Queixar-nos sobre coses de la feina i parlar sobre pel·lícules. ¿Quan et sents més feliç? Els matins que sóc a casa. Quan m’aixeco aviat per poder escriure –i per tant entendre’m– i beure cafè. ¿Què sents quan acabes una peça? Alleujament! Els 'deadlines' poden ser molt estressants. M’encanta la sensació quan acabes un treball al límit de l’hora. ¿I per celebrar-ho, què fas? Passar-me la resta del dia emprenyant els meus companys d’estudi.

SECRETS
Què creus que és millor: especialització o generalització? Crec que aconsegueixes més feines si ets especialista. Però gaudeixes més de la feina si secretament ets generalista. ¿I llavors, tu què diries que ets més? Les dues coses. Sempre tanco el cercle amb els mateixos 3-4 interessos, i després només ensenyo la feina que faig especialitzada en il·lustració. És una manera d’aparèixer com a especialista encara que en realitat sigui un aficionat. ¿Quin és el teu pitjor defecte? Fer només el que m’agrada. ¿I la teva millor habilitat? Mantenir un bon ritme de feina. ¿Quina ha sigut la teva màxima influència? Els meus pares. Van ser les primeres persones que vaig conèixer que vivien del seu propi art, i em van fer sentir que no era cap bogeria voler provar de fer-ho jo també.

ÈXIT
Què és el que més t’agrada de la teva feina? La LLIBERTAT. De no haver de demanar permís a ningú. De poder dibuixar on, com i per a qui vulgui. De poder fer només el que m’agrada. ¿Fas el que sempre havies volgut fer? Pràcticament. Tot i així, crec que sempre estic provant d’arribar a algun lloc al qual mai arribaré. ¿Què és per a tu l’èxit? Poder fer-me el meu propi horari, i dedicar-me cada dia a alguna cosa que no sigui la feina. ¿I la felicitat? Sentir que tinc prou temps per crear. Poder no anar contra rellotge. ¿Diries que la felicitat porta l’èxit o l’èxit porta la felicitat? La primera opció. I més tractant-se d’una carrera creativa: com més feliç, millor surt la feina. I si la feina surt millor, la felicitat també va 'in crescendo'.