PLAY
JOAN MIQUEL OLIVER

Has provat d’escriure sense imatges?

Manual imprescindible del perfecte artista pop (XXVI)

+ Avui en dia qualsevol fa un vídeo, l’únic que necessites és una bona idea. Ves a internet i busca el clip de la cançó Formidable d’un jove artista que es fa dir Stromae. Fixat-hi bé, la descompensació entre la qualitat del concepte i el baix pressupost del rodatge és abismal. També hi ajuda que la cançó és boníssima. En tot cas, pren-ne exemple: bo i barat, les idees són gratis, perd el temps a trobar-ne una que et permeti una producció d’aquestes característiques.

+ La recomanació més immediata quant al tema audiovisual és que intentis per tots els mitjans possibles que ho faci tot un altre i que tu no hi surtis. Se’ns planteja un dilema que convendria tenir resolt abans de posar-te davant d’una càmera: qui ets tu i qui és l’artista. Quan fas un disc la qüestió ve definida perquè hi ha una llarga tradició que et permet, sense que ningú s’ho prengui seriosament, que exposis els teus sentiments amorosos dirigits en privada segona persona del singular davant d’un públic massiu que serà testimoni de les teves intimitats més vergonyoses. Això s’ha fet sempre així i ningú s’estranya, però en una pantalla, tothom pensa que el paio que hi ha cantant i mirant cap a l’objectiu ets tu. El personatge que t’està explicant la vida ja no és fictici, té cara, té ulls, i té nom propi, el mateix que surt al seu passaport.

+ Si no et queda més remei que sortir en un clip, la millor opció és disfressar-se, no hi ha d’haver el més mínim dubte que el personatge que hi ha a la pantalla és això: un personatge. Si penses que et farà vergonya posar-te segons quina disfressa estàs molt equivocat, prova-ho. Com més allunyat et situïs de la teva realitat, més fàcil t’ho poses, el que és realment difícil és ser tu mateix, baldament volguessis, no podries. De la mateixa manera que un disc no és res més que un suport sonor, un vídeo tampoc és gaire cosa més que un contingut visual. Això que en principi pot semblar un prejudici beneit envers l’art del cinema, que et serveixi perquè facis tabula rasa de tot el que has vist fins ara, oblida’t del típic videoclip. Molt sovint cream a partir d’imatges, no podem fer gaire cosa més que explicar imatges, molts poetes ho fan, tu ho fas quan escrius cançons... imatges. ¿Has provat d’escriure sense imatges? És dificilíssim. Ara se’t demana que n’escriguis, necessites de veres tirar del teu arxiu visual, què hi vols veure amb la teva música?

BOLOCONSELL:

DEMANA-LI AL TÈCNIC DE LLUMS ON T’HAS DE COL·LOCAR

SI NO HO FAS, IGUALMENT T’HAURÀS DE MOURE