PLAY

Si no tenguessis res més a fer...

Manual imprescindible del perfecte artista pop (XVIII)

+ Has invertit els darrers tres mesos de la teva vida en la gravació del disc. T'hi has deixat la pell, t'has barallat amb alguns companys, has abandonat la teva família i has descuidat la teva higiene personal fins més enllà dels límits de la civilitat. Les darreres jornades abans d'entregar la còpia definitiva han estat esgotadores i obsessives, te n'has anat a dormir tardíssim, has estat somiant que tota la feina s'esborrava, i penses sincerament que el disc ha quedat fatal. El teu cervell està accelerat i et costarà dues setmanes frenar-lo, passaràs una depressió postpart, estaràs trist i irritable, i sentiràs un desassossec aclaparador. Tot això és perfectament normal, forma part dels mecanismes naturals de la psique humana. Si no tenguessis res més a fer seria només qüestió de temps, però ja heu posat data per presentar el disc en directe i comença a ser un poc urgent que la banda es reuneixi al local d'assaig per preparar el concert.

+ El primer dia al local després de la producció d'un disc és una poalada d'aigua freda. Us heu esforçat en la gravació molt més enllà de les vostres possibilitats, però aquest esforç no es pot mantenir de manera permanent. Us heu d'oblidar del disc i tornar a muntar els temes com si fossin nous, com si fóssiu un altre grup que us n'està fent les versions. Si començau així és molt probable que de cara a la data del primer concert els temes sonin igual o millor que a la gravació i, de vegades, prou semblants. Pensau que en directe teniu dos elements a favor: la vostra presència i el volum. Com es pot comparar l'experiència d'assistir a un concert amb l'audició d'un CD a casa? Pensau en això, ho teniu tot guanyat.

+ Pel que fa al dia D vos ho heu de muntar com sigui per poder trepitjar l'escenari un dia abans. Suposem la situació ideal i intentau aproximar-vos-hi tant com sigui possible: la presentació és divendres al vespre. Ja fa dues setmanes que estau assajant. Dilluns de matí agafau tots els trastos del local i els traslladau al teatre. Abans de dinar ja ho teniu muntat i a punt per començar a sonar. De dilluns a dimecres feu dues sessions de dues hores, repartides en matí i horabaixa. Dijous dematí arriba l'equip definitiu amb els tècnics perquè pugueu fer els darrers dos assajos amb el material definitiu. Al capvespre feis un passi per a amics i familiars, i divendres dematí descansau.


BOLOCONSELL:

NETEJA ELS CABLES ABANS DE FICAR-LOS AL MALETÍ, UNA TOVALLOLA VELLA T'ANIRÀ MOLT BÉ.