FESTIVALS
LAIA BELTRAN

Cap de setmana de cultura japonesa… i moda africana

Dos festivals exòtics coincideixen a Barcelona

MATSURI JAPAN Zoom

No us sorprengueu si aquest cap de setmana baixeu a la Barceloneta i us trobeu noies vestides amb quimonos i yukatas passejant per la plaça de Mar. De fet, serà un bon senyal. Voldrà dir que heu anat a parar al Natsu Matsuri, el festival d’estiu que organitza la comunitat de japonesos que viu a Barcelona. Us recomanem que, per un dia, gireu l’esquena al mar, us oblideu de la sorra i de la tovallola, i de menjar una paella a mitja tarda.

El festival Natsu Matsuri és el bitllet d’avió més barat que trobareu per submergir-vos en la cultura tradicional japonesa, tan fascinant com delicada. Ninjutsu, taiko, hyottoko... Potser són paraules que ara us sonen a xinès, però res més lluny. La primera fa referència al combat dels ninges, la segona als tambors i la tercera a un ball de màscares; una lluita, una música i una dansa molt arrelats en la tradició nipona. Però només es tracta d’un tast de totes les activitats que s’han programat al llarg dels dos dies que dura el festival. Perquè a la Barceloneta també hi haurà paradetes de menjar japonès (yakisoba, hamburgueses de carn de Kobe, bentos, gelats...) i d’objectes típics nipons (peces de ceràmica, màscares, ventalls, yukatas...). No us talleu i participeu en els jocs populars que tant agraden als japonesos, com pescar peixets vermells amb un petit caçapapallones i trencar síndries a bastonades. Però recordeu que, fins i tot quan van de matsuri (festival), ells mai perden els papers.

I si els vostres interessos culturals estan enfocats en l’Àfrica en comptes de l’Extrem Orient, esteu de sort, perquè avui mateix comença la segona edició de l’Africa Fashion Week, una iniciativa que pretén donar a conèixer el treball de dissenyadors africans establerts en diferents països (Nigèria, Mali, el Senegal, Uganda...) i també d’altres parts del món, com el Carib. El Palau Robert és l’escenari escollit tant per a les desfilades com per a un mercat de roba i accessoris 100% africà, que es podran visitar fins diumenge.

2n Natsu Matsuri. 21 i 22 de juny Plaça de Mar (BCN). De 12 a 21.30 h. Gratuït.

2a Africa Fashion Week. Del 20 al 22 de juny. De 10 a 18 h. Palau Robert. (BCN). 10€ (solidaris) www.afwb.org