Fugides
Cultura 17/05/2013

Caminar amb els peus nus obre la ment

Una excursió sensorial a Sant Hilari Sacalm ens connecta amb la natura

Cecilia Lorenzo
3 min

Unes xiruques, unes vambes de travessa últim model o unes botes de trekking amb Gore-Tex. Sovint, quan ens disposem a fer una ruta per la muntanya mirem d'anar tan ben calçats com podem. En canvi, al Sender dels Sentits, a Sant Hilari Sacalm, el primer que hem de fer és treure'ns les sabates i els mitjons per alliberar-nos de qualsevol obstacle que no ens deixi sentir el sòl als nostres peus.

GAUDIR AL CENT PER CENT

Només així, amb els peus nus, podrem gaudir al cent per cent d'aquest itinerari d'un quilòmetre i mig, al llarg del qual trepitjarem superfícies de terra, gespa, troncs, fulles, sorra, pedres, còdols, suro, palla, aigua, agulles de pi, fang i tota mena de materials susceptibles de ser trobats aquí, al vessant nord del Montseny, al cor de la comarca de la Selva.

Som al Sender dels Sentits, la nova proposta de la Karin van Veen i el Manu Grymonpré, una parella d'emprenedors i amants de la natura que, després de muntar el parc de tirolines, ponts penjants i altres atraccions als arbres La Selva de l'Aventura i els allotjaments Cabanes als Arbres, han decidit crear aquest original recorregut, l'únic d'aquestes característiques a tota la península Ibèrica. El seu objectiu és facilitar que tothom pugui descobrir sensacions oblidades, o fins i tot mai experimentades, fent la cosa més bàsica i senzilla del món: caminar descalç per la muntanya. L'exercici és fàcil i obert a tothom: parelles a la recerca d'una activitat estimulant i original, famílies amb nens, grups d'amics... Calen almenys dues hores per fer la volta sencera al circuit, Un temps regalat que serveix com a teràpia i ens ajuda a oblidar preocupacions i dedicar-nos en cos i ment als jocs sensorials que se'ns proposen a cada pas i que posen a prova els sentits del tacte, l'oïda, la vista i l'olfacte.

FENT EQUILIBRIS

Entre boscos de gegantins avets Douglas, pins, alzines sureres i castanyers, avancem descalços, ja sigui fent equilibris sobre troncs estirats, amb l'aigua fins als turmells, o trepitjant fang, trossets de suro, fusta de bambú, pinyes, pedres o sorra de platja. Disposats i entregats a aquesta petita aventura, també juguem a endevinar els animals que s'amaguen al darrere del dibuix d'una empremta, escoltem com sonen diferents instruments en un entorn natural, esbrinem els elements naturals que es guarden dins de petites capses de fusta només utilitzant el sentit del tacte o aprenem a diferenciar el perfum de diverses flors i plantes que viuen als paratges que els envolten.

Després de descansar a l'àrea de relax, un petit oasi envoltat de vegetació, amb confortables gandules de fusta, espai per fer el pícnic i zona de jocs per als més petits, travessem un pont penjant per arribar a un mirador excepcional i veure les Agudes, el Matagalls i el turó de l'Home traient el cap entre muntanyes d'un verd d'intens.

LABERINTS VEGETALS

I encara més: ens perdem en un laberint vegetal, distingim les diferents espècies d'arbres que s'agrupen a la zona de l'Arborètum i ens deixem seduir per les formes capritxoses de la natura observant amb deteniment les arrels, les fulles o les soques dels arbres...

Pas a pas, deixem enrere el rellotge que ens marca el dia a dia, tan disciplinat i sense pauses, per adaptar-nos de mica en mica al ritme de la natura, més calmat i agradable, capaç de despertar els nostres sentits adormits, obrir-nos la ment, connectar amb els paisatges que ens envolten i gaudir d'una llibertat que molts de nosaltres ni sabíem que havíem perdut i que podíem recuperar, la de caminar descalç.

EL SENDER DELS SENTITS

Sant Hilari Sacalm

626 799 335

www.camina-descalc.com

stats