FUGIDES
CECILIA LORENZO

Caminades nòrdiques, paisatge i salut

Al Berguedà, per Barcelona o entre les vinyes de l'Alt Camp, propostes per a tots els gustos

RURAL SALUT Zoom

Era l’estiu del 1930 quan els membres de l’equip finlandès d’esquí de fons, cansats d’esperar la neu, van decidir seguir-se entrenant. Sortien a la muntanya amb els seus bastons i caminaven fent servir les mateixes tècniques esportives que s’utilitzen en l’esquí nòrdic. Però sense esquís! Sense saber-ho, van crear un nou esport, la marxa nòrdica, una activitat que a partir del 1988 comença a estendre’s per tot Europa.

Però no ha estat fins ara que la marxa nòrdica ha iniciat el seu camí per les muntanyes, les valls i les costes de Catalunya. Practicar-la és fàcil, només ens calen els bastons reglamentaris (no valen els de senderisme o de passeig!) i aprendre la tècnica que es fa servir per desenvolupar correctament l’activitat, ja que no es tracta simplement de caminar per la muntanya a la manera tradicional sinó que cal fer uns moviments i postures determinats i agafar i clavar els bastons al terra d’una manera específica, per tal de fer treballar gairebé el 90% de la musculatura corporal. Per això, val la pena apuntar-se a alguna de les sortides guiades, algunes combinades amb altres activitats, que programen des de diferents empreses i entitats.

La gent de Nòrdic Walking - Nòrdic Esport, amb seu a l’Alt Urgell, aprofiten els paisatges de la serra del Cadí, els boscos de Sant Joan de l’Erm i la Vall de Bescaran per fer les seves sessions de marxa nòrdica entre setmana i el cap de setmana. Una de les sortides clàssiques, que repeteixen de tant en tant, és la pujada nocturna al Turó Galliner, una excursió que permet gaudir d’una nit de lluna plena amb vistes al Cadí. La pròxima edició d’aquesta sortida es farà el dissabte 14 de juny.

Si sou amants de les aventures urbanes, des de l’empresa Pumm Barcelona proposen un seguit de sortides amb pals per descobrir, de dia o de nit, les zones verdes que envolten Barcelona: Collserola, el Parc Güell, els parcs del Carmel, Montjuïc... Són sortides que es poden fer a mida, a comanda, o de tant en tant en format obert, i que permeten aprendre les tècniques de la marxa nòrdica, conèixer recorreguts desconeguts dins de la ciutat i, després de l’esforç, gaudir d’un premi gastronòmic i musical al final de la caminada.

Si us moveu pel Berguedà, un parell de cites per gaudir d’una jornada de marxa nòrdica a la serra del Catllaràs: diumenge 15 i dissabte 21 de juny. Des de Cal Peguera, una masia situada entre els pobles de Vilada i Castell de l’Areny, l’Ester i el Natxo, de l’empresa Rural Salut, ofereixen diferents activitats per promoure els hàbits de vida saludable en plena natura. I, com que la marxa nòrdica ens posa en forma i és recomanable per curar determinades lesions i prevenir malalties, cada mes programen un parell de sortides en què s’explica i es practica la tècnica d’aquest esport i es descobreixen els paisatges d’aquest racó del Berguedà.

I si el que us agrada és passejar entre vinyes, el Walk&Wine del Celler Mas Vicenç, a l’Alt Camp, s’ha convertit en tot un clàssic per als amants de la marxa nòrdica, l’enoturisme i la gastronomia. I és que aquesta activitat permet aprendre les tècniques esportives de la marxa nòrdica amb l’ajuda d’un monitor de l’empresa Nordic Walking Series i, al mateix temps, descobrir els paisatges de vinyes de l’Alt Camp, tastar els vins que es fan al celler i gaudir d’un tast de plats cuinats pels millors restauradors de la zona. Cada mes en fan una. Estem esperant la programació de la pròxima sortida. A veure amb quin combinat ens sorprenen!


Nòrdic Walking-Nòrdic Esport: www.nordicwalking.cat

Pumm Barcelona: www.pummbarcelona.cat

Rural Salut: www.ruralsalut.com

Celler Mas Vicenç: www.masvicens.com