ESCENES
Cultura 22/02/2013

Cita d'or a Figueres amb l'espectacle més gran del món

El II Festival Internacional de Circ converteix la ciutat en aparador dels millors números inèdits de cada especialitat

Belén Ginart
3 min
CITA D'OR A FIGUERES AMB L'ESPECTACLE MÉS GRAN DEL MÓN

Recordeu les clàssiques pel·lícules de vaquers, amb aquells rudes genets fent punteria amb el llaç? ¿Imagineu que la punteria pugui consistir a passar pel llaç en moviment?

Si us agraden les emocions fortes, espereu a veure de què són capaços els xinesos Jinan Acrobatics Troupe, convocats aquests dies a mostrar la seva feina a Figueres. Però això només és el principi. ¿Se us ha encongit mai el cor esperant que el llançador de ganivets encertés la diana, i no la noia? Si és així, potser no sereu capaços de suportar els exercicis de precisió amb ballesta que proposen els mexicans Duo Franco Vital. ¿Se us ha acudit mai que…?

Bé, potser val més una recomanació que revelar tants secrets: Figueres celebra aquest cap de setmana la segona edició del seu Festival Internacional de Circ. I promet deixar el públic bocabadat amb les actuacions dels 60 artistes seleccionats procedents de 12 països: tots ells presenten números (22 en total) inèdits a Europa. I per segon any converteixen la ciutat empordanesa en aparador i capital del millor circ mundial.

ELS ANTECEDENTS

"A Figueres hi ha una gran tradició de circ. En ser ciutat de cruïlla, esdevenia la porta d'entrada a l'Estat de moltes companyies internacionals", precisa Genís Matabosch, director del festival. Fill de la localitat, fanàtic del gènere i amb una dilatada trajectòria professional en aquest camp (entre d'altres, ha ostentat la direcció del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà), Matabosch va decidir que era un bon lloc per resseguir el model dels grans festivals internacionals de circ, instituït a Montecarlo pel príncep Rainier l'any 1974.

En només una edició, ja han aconseguit que Figueres sigui inclosa en el circuit dels 16 grans festivals mundials. "Som referent. De la primera edició van sortir números que al llarg de l'any s'han presentat en grans circs internacionals", diu Matabosch. El caràcter inèdit de les actuacions que s'hi presenten és el tret distintiu del festival gironí. Està pensat com un espai per a la descoberta. "I per això potenciem la presència d'artistes de fora d'Europa", precisa. Enguany el cartell l'integren sis companyies russes, dues de xilenes, una d'argentina, una d'ucraïnesa, una del Kazakhstan, una de brasilera, una de japonesa, una de vietnamita i una d'estatunidenca.

EL FUNCIONAMENT

La dinàmica de funcionament dels festivals internacionals sempre és la mateixa. Els 22 números programats es divideixen en dos blocs o espectacles. Són el que a Figueres anomenen Espectacle Blau i Espectacle Vermell.

Sota carpa, els artistes presenten els seus números al públic, però al mateix temps estan sent puntuats per un jurat internacional de 18 professionals de referència en el món del circ (aquest any, per exemple, en forma part la directora de càsting del Cirque du Soleil).

Són funcions sedàs, perquè només els millors passaran a la gran final, l'Espectacle Or, on es decidiran els guanyadors. Per a les seves actuacions, els artistes compten amb acompanyament musical en viu: la banda capitanejada pel director Carmino d'Angelo, durant 22 anys director de l'orquestra del prestigiós Cirque Pinder i ara compositor musical per a artistes.

Aquests tres espectacles tenen lloc a la nova Gran Carpa del festival, amb capacitat per a 2.250 persones. Està situada al recinte firal de Figueres (un desacord d'última hora va impedir-ne la ubicació al Castell, que en la primera edició formava part de la denominació oficial: Festival Internacional de Circ Castell de Figueres). "L'excel·lent xarxa de comunicacions de la ciutat afavoreix la presència de molts programadors. Per als artistes, participar-hi suposa un abans i un després en la seva carrera", assegura Matabosch.

L'ESPECTACLE EXTRA

A més de les actuacions a concurs, el festival reuneix en un espectacle de producció pròpia els artistes figuerencs més destacats. És el Figueres Circus Stars, que es pot veure al Teatre Municipal el Jardí en funció única dissabte. Aquest any el protagonitzen el pallasso Àngel Amieva i els il·lusionistes Raul Black i Karlus.

LES ACTIVITATS PARAL·LELES

L'eclosió de circ que viu la ciutat arran del festival no es limita només als espectacles sota carpa. En paral·lel al programa d'actuacions, s'han organitzat conferències, presentacions de llibres, una fira de col·leccionisme d'objectes relacionats amb el món del circ i diverses exposicions, entre les quals es podrà veure El circ al cinema , que analitza la relació entre aquesta disciplina i el setè art a través d'un centenar de cartells, guies publicitàries, fotocroms i programes de mà procedents de la col·lecció particular de Lluís Benejam, i Els espectacles de la il·lusió. Història de la màgia a Figueres . A més, s'han ofert actuacions de circ a la presó perquè tothom participi de la festa del circ a la ciutat.

stats