Paladars
Cultura 04/01/2013

El campió del món de la llamineria

Amb només 28 anys, Josep Maria Rodríguez Guerola és un dels pastissers més reputats del país

Eva Rexach
2 min
EL CAMPIÓ DEL MÓN 
 DE LA LLAMINERIA

Ser campió del món de pastisseria no és cap broma. Significa ser el pastisser més creatiu, el més exigent, el que treballa millor la xocolata, el sucre i el gelat. Significa ser el millor dels 20 millors pastissers del món que han aconseguit arribar a la final. I resulta que a casa nostra tenim els únics pastissers espanyols que han guanyat mai aquest campionat. I un d'ells és Josep Maria Rodríguez Guerola.

Aquest expert pastisser -tot i que només té 28 anys- va obtenir el 2011 el premi més prestigiós de la pastisseria mundial amb unes postres inspirades en Jules Verne, creades juntament amb Jordi Bordas (amo i senyor de la pastisseria Santacreu de Viladecans) i Julien Álvarez. I és que, com diu ell mateix, "ser campió del món de pastisseria és com ser campió del món de futbol", perquè aquest campionat, celebrat cada dos anys a Lió (França), es juga en equip i requereix una bona compenetració entre jugadors, una bona entesa i, sobretot, un mateix anhel: l'excel·lència.

PASSIÓ DOLÇA

I d'excel·lència, el Josep Maria en té molta: només cal mirar el seu currículum. Als 14 anys va entrar d'ajudant al Miramar de Paco Pérez, el seu "pare gastronòmic". Allà va descobrir que la seva passió era la cuina dolça, així que es va matricular a la Hofmann; d'allà, a casa d'Oriol Balaguer, el mestre de la xocolata. Va ser ell qui li va dir que li calia una base clàssica: el Josep Maria se'n va anar a la Foix de Sarrià. I, després, un altre salt amb l'expert en sucre Paco Torreblanca. I, finalment, París. Fauchon. Paraules majors.

A França hi va aprendre disciplina i organització, entre altres coses, i això li ha servit per posar en marxa la seva pròpia pastisseria, que amaga, al pis de sota, un obrador que fa olor de fruita de la passió i on hi desenvolupa la seva creativitat.

CIRERES AMB NUTELLA

D'allà en surt la Rosa dels Vents (el pastís amb què va guanyar el campionat) i la Cirera, la seva recepta més emblemàtica, una creació en homenatge a la seva infància, quan agafava les cireres de l'hort de la seva àvia i se les menjava barrejades amb Nutella i iogurt. I també les reinvencions dels pastissos clàssics -el massini, el tiramisú, el pastís de Sacher i les noves invencions: el Nyam-nyam, el Tardor, el Pink Frambuesa, el Mojito. Els cakes i els gots dolços, els núvols, els croissants i les pastes de te. ¿La inspiració? "Dels viatges, de la gent que m'envolta, jo n'aprenc de tothom", explica. I per seguir aprenent, forma part del col·lectiu 21ºBrix, que aglutina el futur de la pastisseria. Això sí, si li preguntes quines són les seves postres preferides, et dirà, amb ulls entremaliats: "Les torrijas de l'àvia".

------

LA PASTISSERIA

Aragó, 228 (Barcelona). 93 451 84 01. www.lapastisseriabarcelona.com

stats