MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Boots Riley (The Coup): “Obama és com el nou encarregat negre del McDonald’s”

Boots Riley és raper, artista polifacètic i un destacat activista seguit de prop per la CIA, segons els documents desclassificats de Wikileaks. Actua amb The Coup al Black Music Festival de Girona.

Boots Riley (The Coup)  “Obama és com el nou encarregat negre del McDonald’s” Zoom

Has fet algunes conferències a Espanya convidat per Podem.

Sí, volia saber què passava aquí, perquè el moviment 15-M és molt similar a Occupy. Però no és el camí en el qual he triat invertir la meva energia. Crec que tant és tenir un candidat radical, el que cal és construir una massa treballadora que pugui aconseguir canvis forçant a tancar parts de la indústria, perquè sabem que el poder no és als Parlaments sinó on hi ha els diners.

I com es fa això?

Per canviar el sistema, per fer una revolució, necessitem un moviment com aquest. Si entres en una campanya electoral, quan es produeix el vot, aquest moviment ja s’ha acabat, has posat les esperances de molta gent en mans d’uns quants i no tens una massa de gent treballant dia a dia. Amb un moviment de masses radical, no importa qui mani, perquè podràs doblegar-lo a la teva voluntat. En canvi, per molt que tinguis un govern radical, si no hi ha un moviment de masses, no aconseguiràs gran cosa, mira Syriza. Sabem què és el poder, el poder és capital i recursos, que són els que poden controlar la política. Però qui pot controlar els recursos i el capital? La classe treballadora. Podem segrestar-los i així controlar el poder.

Has demanat a les sales on toca The Coup que no es venguin productes de Coca-Cola per solidaritat amb els treballadors de Madrid.

El que fem és cridar l’atenció sobre el problema. No crec que els boicots siguin efectius en ells mateixos, però aconsegueixen cridar l’atenció sobre alguna cosa, en aquest cas els treballadors de Coca-Cola que estan en litigi amb la companyia, que no els paga els salaris ni els retorna els llocs de treball [després de l’ERO declarat nul per l’Audiència Nacional].

Com t’ho faràs per convèncer les sales?

Ells són allà per vendre alcohol i algunes entrades. I en qualsevol cas no han dit que no hi vulguin col·laborar. La garantia sóc jo. Veuré què estan servint i els puc prendre el dispensador de Coca-Cola de les mans o aturar el concert.

Què en penses d’Obama? Tenir un president negre no ha millorat les coses al teu país en termes de racisme, per exemple.

El racisme serveix perquè diferents sectors de la classe treballadora vegin l’altre com el problema. Serveix perquè el capitalisme funcioni i, per tant, no pots eliminar-lo si no canvies el sistema econòmic. No funcionarà. Obama és com el nou encarregat negre del McDonald’s. Penses que posant un encarregat negre i guapo els teus problemes com a treballador del McDonalds s’acabaran. Però llavors arriba el nou encarregat i et diu “Que et follin, continues treballant al McDonald’s i jo sóc l’encarregat, de manera que ja pots tornar a la feina!” El capitalisme continuarà funcionant de la mateixa manera i tots continuaran treballant per als amos del capitalisme. Els polítics només són intermediaris entre nosaltres i la classe dirigent.

L’últim disc de The Coup, Sorry to bother you, és del 2012. ¿Estàs treballant en el pròxim disc?

Sí, estic treballant en música nova i també en una pel·lícula que es rodarà el gener del 2016. Una comèdia surrealista i fosca amb realisme màgic i ciència-ficció inspirada en la meva època com a treballador de telemàrqueting. També es titula Sorry to bother you. He escrit el guió i ja tenim Wyatt Cenac com a protagonista i també Patton Oswalt i David Cross.

En la teva música barreges ball i missatge. Per què ho fas?

És part de la meva personalitat. M’agrada la passió, el foc, i també m’agrada ballar, com a gairebé tothom. I també vull que les cançons siguin enganxoses, que la gent les pugui cantar.

Com serà el concert del Black Music Festival?

Enèrgic. Saps quan una dona s’està escorrent i diu “Para!” perquè és massa? Serà així, el públic ens dirà “Pareu!” i no pararem, llavors ens diran que ens estimen però només serem allà una nit. Nosaltres els enganxem amb la música, volem que ballin i que suïn, el missatge se’l trobaran quan arribin a casa i tradueixin les lletres. Serà un concert molt enèrgic.

 

Black Music Festival 2015: The Coup + La Senyoreta Descalça

Dissabte 7. La Mirona (Salt). 22 h. 12-15 €. Consulteu la resta de la programació a 2015.blackmusicfestival.com