CINEMA
XAVI SERRA

'Blue jasmine', de la A a la Z

Woody Allen torna en plena forma amb un dels seus films més tristos

Woody Allen torna en plena forma. Als 77 anys, el novaiorquès firma a Blue Jasmine un comentari inspirat sobre la corrupció moral del nostre temps a través del retrat de la Jasmine, milionària en hores baixes que perd els privilegis de classe i s'instal·la a viure amb la seva germana. Conte moral i contundent, mostra el costat més tràgic i amarg del director de Manhattan i Annie Hall .

A

Alec Baldwin . Després d'abaixar la persiana de Rockefeller Plaza , Baldwin sembla rejovenit. A Blue Jasmine , tercera col·laboració de l'actor amb Allen (la primera, Alice, data ja del 1990), interpreta el marit de la Jasmine, un potentat de les finances faldiller i sense escrúpols.

B

'Blue Moon' . Aquest estàndard de les balades meloses és la cançó que sona quan es coneixen la Jasmine i el seu marit. Però la banda sonora de Blue Jasmine és pur Allen: Louis Armstrong, Joe King Oliver, Trixie Smith... És a dir, jazz dels anys 30 i 40 a l'estil Nova Orleans.

C

Cate Blanchett . "Fes-me quedar bé", li va dir Allen en oferir-li el paper. I l'actriu no ha fallat. La seva Jasmine, dama de l'alta societat novaiorquesa caiguda en desgràcia, és un personatge tràgic que Blanchett encarna amb convicció i un delicat equilibri entre la comèdia i el drama.

D

Dice Clay, Andrew . Qui s'enrecorda de Les aventures de Ford Fairlane ? Aquella comèdia de culte del 1990 la protagonitzava Andrew Dice Clay, un monologuista llenguallarg i desbocat que als 80 omplia nits seguides el Madison Square Garden. A Blue Jasmine és el marit de la germana de la Jasmine, l'Auggie, un personatge que desvela el costat dramàtic del còmic.

E

Escena . Els fans que després de Blue Jasmine no en tinguin prou i vulguin una ració extra d'Allen ja poden anar comprant les entrades per al musical que ha dirigit Susan Stroman a partir de Bales sobre Broadway . Les primeres representacions seran al març a Broadway, esclar.

F

Finances . Woody Allen, que no s'ha distingit mai pel seu interès per l'actualitat, toca de peus a terra per una vegada i aborda un tema candent: la responsabilitat moral dels que van participar i provocar l'esclat de la bombolla del mercat financer.

G

Globus d'Or . L'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood posarà a prova la mítica al·lèrgia d'Allen als reconeixements. El cineasta rebrà el premi Cecil B. DeMille en la cerimònia dels Globus d'Or del 12 de gener, en què Blue Jasmine , previsiblement, estarà nominada.

H

Hawkins, Sally . Presència habitual del cinema de Mike Leigh -ella era l'optimista Poppie de Happy -, Hawkins és la Ginger de Blue Jasmine , la germana (adoptada) de la Jasmine. Humil, generosa i soferta, és l'altra cara de la moneda de la Jasmine.

I

L'Índia . Els fans indis de Woody Allen no veuran Blue Jasmine . El director s'ha negat a introduir un missatge de text a la pantalla per alertar dels efectes nocius del tabac cada vegada que un personatge fuma, un requisit del ministeri de Salut de l'Índia.

J

Javier Aguirresarobe . El director de fotografia basc torna a treballar amb Allen després de Vicky Cristina Barcelona . Aquella col·laboració va disparar la seva carrera: va passar de firmar la fotografia d'Almodóvar, Fesser i Amenábar a posar la càmera en films com La saga Crepuscle o La carretera .

K

Konigsberg, Allan Stewart . El nom real que s'amaga darrere l'àlies Woody Allen continua sense aparèixer als crèdits. A Blue Jasmine tampoc li veurem la cara: en els seus films més seriosos Allen prefereix no treure el cap per la pantalla.

L

Louie C. K . El comediant més brillant del moment -la sèrie Louie és or pur- va fer una prova per al personatge d'Auggie, però al final interpreta el tècnic de so que s'emporta la Ginger al llit. Allen, per cert, va descobrir el còmic en una cinta de càsting d'un altre actor del film.

M

Monòlegs . Allen va debutar en el show business escrivint acudits per a monologuistes. Als 26 anys ja protagonitzava un espectacle propi. Ara, coincidint amb la trobada amb dos monstres de l' stand up com Louie C. K. i Andrew Dice Clay, el cineasta s'ha plantejat tornar a l'escenari i fer un xou en viu d'humor.

N

Nova pel·lícula . El ritme de producció d'Allen fa que cada vegada que estreni un nou treball ja tingui enllestit el següent. La nova pel·lícula d'Allen es dirà Magic in the moonlight i només pel títol ja es pot deduir que serà una comèdia romàntica (amb Colin Firth i Emma Stone) i que s'ha rodat al sud de França.

O

Oscars . Les crítiques entusiastes de Blue Jasmine han propulsat el film d'Allen en la carrera dels Oscars, sobretot el treball interpretatiu de Cate Blanchett. Apostes: la nominaran a millor pel·lícula, millor actriu principal, millor guió original i millor actor secundari (Andrew Dice Clay). I guanyaran Blanchett i el guió d'Allen.

P

Primers plans . Blue Jasmine és tota una orgia de primers plans de Cate Blanchett. Des dels seus films més bergmanians ( Interiors, Una altra dona ) que Allen no es recreava tant en el rostre d'una actriu. El pla final, per exemple, és un dels moments cinematogràfics de l'any.

Q

Quentin Tarantino . No, no apareix a Blue Jasmine . Però el bo del Quentin va situar la pel·lícula en el tercer lloc del seu top personal dels millors films de l'any. I això que no hi ha cap tiroteig. ¿Deu ser per la fixació de Tarantino per les actrius? Veurem Blanchet a Kill Bill 3 ?

R

Ruth Madoff . Tot i que Allen ho nega, moltes veus apunten a la dona del magnat de les finances Bernie Madoff com a inspiració real de la Jasmine. Arruïnada, desnonada del seu pis luxós de l'Upper East Side, Ruth Madoff es va traslladar a casa del seu fill mentre el marit complia condemna a la presó per estafa.

S

San Francisco . Després del tour per les capitals europees de postal, Woody Allen torna a rodar als Estats Units, però no a la seva estimada Nova York, sinó a San Francisco. Calma: no hi ha panoràmiques del Golden Gate Bridge a la posta de sol.

T

Taquilla . Midnight in Paris ja va batre els rècords de taquilla de Woody Allen als Estats Units, però Blue Jasmine podria repetir la gesta. Ja s'ha apuntat la millor taquilla en estrena limitada del 2013 i ja ha recaptat 24,1 milions d'euros que les nominacions podrien augmentar fins a acostar-se als 41,67 milions de Midnight in Paris .

U

'Un tramvia anomenat desig' . Si substituïm l'aristocràcia del sud dels Estats Units per l'1% privilegiat de Manhattan, Blue Jasmine podria passar per una versió contemporània d'Un tramvia anomenat desig , de Tennessee Williams. Blanchett, de fet, havia interpretat al teatre la protagonista, Blanche DuBois.

V

Vuitton, Louis . Potser la Jasmine ha caigut en desgràcia, però no ha perdut l'uniforme de pija de l'Upper East Side, inclòs el joc de maletes de Louis Vuitton. El seu bolso, un Hermes, ja val més que els 26.000 euros de pressupost en vestuari del film.

W

Windsor . No ens referim a la casa de la família reial britànica, sinó a la font que Woody Allen fa servir en els crèdits de les seves pel·lícules des de fa més de 35 anys. El director ha sigut més fidel a aquesta tipografia que a Mia Farrow.

X

X . És la gran incògnita. Quina serà la nova musa d'Allen? ¿Potser l'Emma Stone de Magic in the moonlight ? També ens preguntem on rodarà el seu pròxim treball: sobre la taula té ofertes de Rio de Janeiro i Estocolm.

Y

Soon-Yi Previn . La filla adoptada de Mia Farrow i parella estable de Woody Allen va explicar-li un dia la història d'una coneguda, la dona d'un potentat de Wall Street que ho va perdre tot de la nit al dia. A partir d'aquí, Allen va teixir el guió de Blue Jasmine . Gràcies, Soon-Yi.

Z

Z . Aquest era el nom de la formiga protagonista del film animat Antz , inspirada en Allen i a qui el mateix director posava la veu. No és que tingui res a veure amb Blue Jasmine , però a aquestes altures de l'abecedari ens perdoneu la trampa, oi?