PALADARS

Bacallà

Fem bunyols i anem de ruta per Barcelona

EL PRODUCTE

Bacallà

Va ser el peix de la Quaresma i avui és sinònim de festa

Segons la llegenda, una princesa siciliana va exclamar mentre es menjava un gelat: “Llàstima que no sigui pecat!” Abans durant la Quaresma tot era pecat menys menjar bacallà, un aliment molt nutritiu i econòmic. Quan acabava l’època de prohibicions i càstigs, ràpidament s’arraconava aquella penca salada que tufejava per tota la casa. De les restriccions religioses alimentàries pocs se’n recorden, i el bacallà ha passat dels quatre rals a preus a vegades prohibitius. Ara és objecte de desig, de veneració i d’homenatge.

LA IDEA

Bunyols

No sempre han de ser dolços; amb bacallà són un grandíssim primer plat

Dedicat als que consideren que cuinar bacallà és difícil: si us surt un bunyol, l’encertareu! Bulliu només un moment 400 g de bacallà dessalat. L’esmicolem i el barregem amb un gra d’all i unes fulles de julivert picades, el rovell d’un ou, 150 ml de llet, 50 ml de cervesa o aigua amb gas, 200 g de farina i una culleradeta de llevat químic. Munteu la clara d’ou i incorporeu-la a la barreja procurant que no baixi. En una cassola amb oli roent, aneu tirant-hi culleradetes de massa. Quan siguin daurades ja estaran a punt.

L’ACTIVITAT

Ruta a Barcelona

Entre una processó i la disbauxa dels anys 80, fins al 8 de març

Una colla de restaurants i botigues de Barcelona s’han adherit a la iniciativa del Gremi de Bacallaners d’oferir un menú a un preu molt simpàtic. S’anomena Ruta del Bacallà (www.rutadelbacalla.cat), en record de la marxa inacabable dels caps de setmana dels joves dels 80. Però aneu-hi tranquils, perquè aquesta ruta, de plaer incommensurable, garanteix el respecte a les formes de la Quaresma: es garanteix el consum del preceptiu peix durant els dies d’abstinència i seguir-la és com anar de processó.