EVA REXACH
Barcelona

Una bodega amb gràcia molt musical

Bona teca a la Bodega Gracián, un establiment de tota la vida recuperat per artistes

La Bodega Gracián, des de dins / PERE TORDERA Zoom

Potser sí que hem viscut una mica per sobre de les nostres possibilitats. Potser sí que ens hem acostumat massa als pintxos a 3 €, a les canyes a 2,5 €; als locals on el disseny passa per damunt de la qualitat. A menjar escumes, i gelats calents i combinacions de gustos i textures impossibles. Potser hem anat massa lluny (hem plantat una nau a Mart i tot!), i ara volem tornar a tocar de peus a terra. I per això tornem -si és que alguna vegada ens en havíem allunyat del tot- als establiments que van definir la nostra història gastronòmica: les bodegues de barri. Els establiments petits que encara conserven les bótes on els nostres pares i avis compraven vi a granel, on el quinto va adquirir la categoria de mesura, on la cuina casolana no ens complicava la vida a l'hora de triar.

TORNADA ALS ORÍGENS

L'última a arribar (almenys mentre escrivim això) és la Bodega Gracián. Un local que havia perdut la seva identitat convertit en un lloc de xauarmes, però que gràcies al Gracià (i perdoneu la redundància), ha tornat als orígens recuperant el seu aire de bodegueta de barri. ¿I què hi trobareu a la Bodega Gracián? Doncs els productes típics d'establiments com aquest: llaunes de musclos en escabetx, anxoves, seitons en vinagre, olives per acompanyar els vermuts (Espinaler i Casa Mariol)... Si voleu menjar una mica més, hi serveixen excel·lents entrepans a preus magnífics: proveu el de pollastre amb pesto i formatge, el de botifarra esparracada o el mallorquí. Pagareu com a màxim 2,05 € pel petit i 4,10 € per la versió en gran. I encara més: excel·lents braves a 2,50 €, ensalada russa a 2 €, taules de formatges i d'embotits per compartir a 5 € la ració mínima... i canyes a 1 euro!

UN LOCAL QUE SONA

El responsable de tot això es diu Gracià Pedro i és músic. És un dels fundadors de Bremen, un dels grups finalistes de l'última edició del Sona 9, i també és un dels membres de La Compañía, la banda de Nacho Umbert. I va anar a escola amb els Manel, així que no us estranyeu si un dia us trobeu qualsevol d'aquests artistes menjant unes escopinyes.

La Bodega Gracián (al carrer Rocafort, 106, a Batrcelona) és un local petit però ben aprofitat, de decoració senzilla que inclou el que cal esperar d'un establiment com aquest: bótes de vi, taules de marbre, cadires de fusta i una pissarra en què s'hi anuncien els plats i pintxos del dia. I un sostre de volta catalana que, amb bon criteri, el decorador Nacho Umbert (sí, el que canta Superhéroe , El mort i el degollat i El senyor Esteve ) va dir que calia recuperar. El Gracià, amb l'ajuda de la seva xicota, Irene, dissenyadora i responsable de la imatge del local, i de la família i els amics, la Bodega Gracián aspira a obrir-se camí a l'Eixample amb una carta breu i sense grans pretensions on tan aviat s'hi poden compartir unes llaunes de cloïsses i unes navalles com fer-hi un esmorzar.

Zoom


Camí: